Соколац: Ања Крсмановић - математичар, хуманиста и активиста

03.01.2021. 10:40
0
ИЗВОР: СРНА

Сокочанку Ању Крсмановић /30/ суграђани познају као професора математике и рачунарства, студента Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, хуманисту и волонтера, координатора низа пројеката за младе и заљубљеника у математику који на све начине настоји своје знање да пренесе на друге.

Уз све то, Ања плијени љубављу према родном мјесту.

Она ове школске године предаје математику у Средњошколском центру "27. јануар" у Рогатици и информатику у Средњошколском центру "Василије Острошки" у Сокоцу, али има довољно слободног времена да своје идеје кроз пројекте претаче у стварност.

Математика

Пошто воли математику од када зна за себе, Ања је прошле године у соколачком Средњошколском центу, у вријеме док је ту била и професор, основала Математичку секцију, која је привукла 40 ученика.

Након што су уредили кабинет, "Ањини математичари" организовали су прве сриједе у марту обиљежавање Међународног дана математике и припремили једнодневни музеј математике уз изложбу која је била веома посјећена.

- Покушала сам да објасним да је немогуће замислити било шта у свакодневном животу без математике, те смо одржали инсталацију `Математика и теорија вјероватноће`, што је привукло велику пажњу -  наводи Крсмановићева.

Она истиче да је то само јадан од начина да привуче младе да уђу у свијет математике.

Хуманитарни рад

Ања је прошле године, почетком пандемије, показала своју хуману страну, коју је наслиједила од маме и баке, уз које је као активиста Црвеног крста прошла све фазе, од најмлађег члана екипе пружања прве помоћи до судије на такмичењима.

Била је, каже, први волонтер који се на почетку пандемије пријавио општинској Цивилној заштити за помоћ старим лицима, којима је у то вријеме било ограничено кретање због ширења вируса.

Постала је члан волонтерског тима и са пријатељима куцала на сва врата и у најудаљенијим соколачким селима достављајући лијекове и основне животне намирнице.

Ања тврди да је радом у волонтерском тиму научила много и стекла пријатеље са којима се и данас чује телефоном.

Омладинска банка

Да би слободно вријеме попунила корисним радом, Крсмановићева је минулог љета ушла у оснивање Омладинске банке оптшине Соколац, те је као координатор са пријатељима реализовала пројекат "Информиши се, уреди и приреди - Соколац филм фестивал", који је добио највише гласова путем друштвених мрежа.

У оквиру овог пројекта, млади су уредили школско двориште Средњошколског центра у Сокоцу, поставили клупе и организовали пројекцију филмова, што је привукло много посјетилаца јер Соколац од 2011. нема кино-салу.

Кроз Омладинску банку реализовано је још пет мањих пројеката, у којима је она била ментор и помагала младима.

Након што је Омладинска банка "стала на ноге" Ања је одлучила да мјесто предсједника препусти младима и почетком децембра 2020. са пријатељима основала Омладинску организацију општине Соколац, на чијем је челу.

- Задовољство ми је да покрећем младе људе да учине свој живот испуњенијим, буду активни иницијатори идеја и да се сами укључе у све сфере живота у локалној заједници -  наводи Крсмановићева.

Омладинска организација

Она у новом пројекту види предност у могућности да Омладинска организација, за разлику од Омладинске банке, може окупити неограничен број младих од 15 до 35 година.

Ања је увјерена да млади желе бити активни, али да им треба помоћи и пружити шансу да покажу шта знају.

Прва активност Омладинске организације била је недавно организовање Новогодишњег базара, на коме су млади креативци промовисали своје производе и обезбиједили какав-такав приход.

У Омладинској организацији планирају да, након божићних празника, организују такмичење у прављењу Сњешка Бијелића, на коме ће, уколико временски услови дозволе, уживати цјелокупне породице у групама од три до седам чланова.

- Све добро и хумано непрестано радим због своје мајке, увјерена да би она, да је жива, била поносна на мене - каже Ања на крају разговора за Срну.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Општина Источна Илиџа, кроз програм Омладинске банке, подржала пројектне активностима младих Општина Источна Илиџа, кроз програм Омладинске банке, подржала пројектне активностима младих
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 47m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 54m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 0m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 22m
    0