Соколац: Четири новозаражена лица у протекла два дана

06.07.2020. 12:43
0
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу су евидентирана четири новозаражена лица вирусом корона у протеклих 48 часова, два мушкарца и једна жена млађе, те једна жена старије животне доби, речено је у Општинском штабу за ванредне ситуације.

Директор Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић" на Сокоцу Адријана Станар изјавила је да ће током дана у овој установи бити тестирано више лица, јер има особа са специфичном симптоматологијом свих узраста.

Она наводи да је највише погођена популација између 20 и 40 година која се највише дружи и окупља.

Станарова је нагласила да и у овој здравственој установи поступају према процедурама из Института за јавно здравље и ресорног министарства Републике Српске када је ријеч о превентивним мјерама и начину тестирања лица која су била у контакту са новозараженима.

Она истиче да се раније тестирање свих директних и индиректних контаката није показало као право рјешење, те да се дошло до закључка да се приликом тестирања иде циљано и према особама са повишеном температуром.

Станарова је појаснила да се сада тестирају директни контакти са новозараженима тек у случају испољене симптоматологије, како је и препоручено из Института за јавно здравље.

Она је позвала становништво општине Соколац да користи маске, јер се, како каже, обична хируршка маска показала као одлична превентивна мјера, уз физичку дистанцу од метар и по до два и одржавање респираторне хигијене, која подразумијева и чешће прање руку.

Командант Општинског штаба Милован Бјелица истакао је да Штаб за ванредне ситуације општине Соколац забрањује окупљање на једном мјесту више од 50 лица, тако да неће бити одржане матурске свечаности и раније одржаване веће манифестације, све док епидемиолошка ситуација то не омогући.

Он додаје да ће Општински штаб пратити епидемиолошку ситуацију на подручју Сокоца и у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације доносити нове мјере заштите од ширења вируса корона.

Бјелица је позвао грађане општине Соколац да се придржавају свих препоручених мјера заштите од ковида-19 све док то епидемиолошка ситуација буде наметала.

Он је подсјетио да је од почетка епидемије ковида-19 на подручју општине Соколац регистровано осам позитивних особа. 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 15m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 48m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 25m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 52m
    0