Соколац: Ходочасници кренули ка Острогу ВИДЕО

06.05.2021. 12:30
0
ИЗВОР: СРНА

Група од 29 ходочасника кренула је данас са Сокоца на 12. поклоњење Светом Василију Острошком у манастир Острог.

Ове године ходочашће је посвећено њиховом суграђанину Јовану Јововићу, коме је потребна помоћ јер му је од рођења дијагностикована церебрална парализа, уз коју је временом установљено и више других дијагноза.

Ходочасници су кренули из порте Цркве Светог пророка Илије, уз благослов свештеника.

Потпредсједник соколачког Удружења грађана "Свети Василије Острошки" Младен Цвијетић рекао је Срни да је ово удружење покренуло хуманитарну акцију "За Јованово мјесто под сунцем", којом желе да помогну у прикупљању средстава за изградњу куће породици седамнаестогодишњег суграђанина Јована.

- Јован живи са мајком Жељком и млађим братом Андрејом у стану од 36 метара квадратних без терасе на четвртом спрату у згради без лифта, чиме му је годинама онемогућен излазак на свјежи ваздух - навео је Цвијетић.

Чланови Удружења су одлучили да помогну овој породици да изгради кућу за коју већ посједују плац и грађевинску дозволу, чиме би непрестана њега обољелог Јована била значајно олакшана, истакао је он.

Цвијетић подсјећа да је до 31. маја у функцији "М:телов" број 1416 преко кога једним позивом грађани донирају једну КМ за помоћ породици Јована Јововића.

Средства се могу уплатити и на текући жиро рачун Удружења "Свети Василије Острошки" 562-012-81550261-02 код НЛБ банке.

Цвијетић је истакао да ове године на поклоничко путовање у манастир Острог путује 29 ходочасника са Сокоца и неколико сусједних општина, међу којима је шест дјевојака.

Он је нагласио да су се за шест дана хода и прелазак 230 километара поклоници почели припремати прије два мјесеца.

Сокочанка Маријана Боровина до сада је више пута посјећивала Острог, али се ове године одлучила да препјешачи тај пут понукана причама ујака који годинама ходочасти светитељу.

Биљана Продановић из Мокрог, код Пала, већ другу годину пјешачи до Острога срећна због пута "чију је узвишеност тешко ријечима описати", што препоручује и другим дјевојкама јер "снагу за то дају сами Бог и Свети Василије Острошки".

Стефан Бајагић је први пут пошао на ходочашће са 16 година, али је и данас, када иде четврти пут, најмлађи учесник у групи ходочасника са Сокоца.

- Посебно ме радује што је ово ходочашће посвећено младом Јовану, за чије здравље ћемо се помолити пред светитељем јер наша срца куцају за њега - навео је Бајагић.

Видео: Инфо Центар Соколац 

Старјешина Црквене општине Соколац Илија Чупић рекао је да је ово ходочашће диван примјер како се исказују вјера и љубав, посебно према Светом Василију Острошком, који је изузетно поштован у народу на ширем подручју Романије, гдје је ријетка православна кућа у којој уз икону крсне славе не стоји и икона Светог Василија.

Соколачко Удружење грађана "Свети Василије Острошки" и Црквена општина Соколац организују 12. пут ходочашће ка манастиру Острог, а ове године оно ће бити у знаку хуманитарне акције "За Јованово мјесто под сунцем".

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    16h 30m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    20h 18m
    4
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    23h 18m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    5h 47m
    0
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 23m
    0