Соколац: Од сутра вакцинисање против сезонског грипа

26.11.2020. 13:41
1
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу ће од сутра у Дому здравља "Др Љубомир Ћеранић" почети вакцинисање против сезонског грипа пацијената који имају право на бесплатну вакцину, рекла је Срни директор ове установе Адријана Станар.

Станарева је нагласила да је соколачки Дома здравља прије два дана добио 240 четворовалентних вакцина против грипа.

- Према тренутним подацима са којима располажу тимови породичне медицине, нама је потребно скоро 340 вакцина, а добили смо 240, што значи да нам недостаје око 100 вакцина - нагласила је Станарева.

Она је нагласила да ће пацијенте који имају право бити вакцинисани све док се не потроше вакцине које ова установа има на залихи.

Станарева је изразила наду да ће, уколико буде увезен и други контигент вакцина, Институт за јавно здравље Републике Српске дистрибуирати Дому здравља број вакцина које сада недостаје како би сви пацијенти могли добити ту услугу.

Проблем је, навела је она, што због опште епидемиолошке ситуације на тржишту недостаје довољан број ових вакцина, због велике потражење на свјетском тржишту.

Према њеним ријечима, право на басплатну вакцину против сезонског грипа, коју финансира Фонд здравства Српске, имају пацијенти на хемодијализи, обољели од дијабетеса–инсулин овисни, лица са хируршким интервенцијама на срцу, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а.

Право на бесплатну вакцину имају и дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа и дјеца која су лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу.

На истој листи су и пацијенти обољели од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, пацијенти који су завршили са пријемом хемотерапије и немају клиничке знаке болести, лица са посебним потребама у колективном смјештају, те запослени на инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине.

Станарева је подсјетила да је Дом здравља прошле године добио 180 вакцина против грипа и да је интересовање за овај вид превенције било знатно мање.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hahahahaha 28.11.2020. 20:48
    Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha Hahahahaha
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 14m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 32m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 59m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 47m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 8m
    0