Соколац: Подршка произвођачима романијског кајмака

22.07.2020. 12:33
0
ИЗВОР: СРНА

Члановима Удружења "Романијски скоруп-кајмак" из Хан Пијеска, Сокоца и Рогатице донирана је опрема за производњу вриједности 3.000 КМ у оквиру пројекта који проводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства Јелена Мићић рекла је да је 20 чланова Удружења добило канте од висококвалитетног инокса, које су важне произвођачима за испуњавање хигијенских услова прописаних Правилником о квалитету свјежег сировог млијека.

Она је појаснила да је због специфичности производње којом се баве чланице Удружења "Романијски скоруп-кајмак" веома важно одржавање хигијене млијека и опреме коју користе.

Мићићева је навела да је производња романијског кајмака стандардизована кроз поступак заштите географске ознаке/имена поријекла на тржишту БиХ и одвија се у просторијама чланица Удружења.

- Контрола квалитета, односно одређене лабораторијске анализе врше се редовно у акредитованој лабораторији - рекла је Мићићева.

Она је подсјетила да је Удружење "Романијски скоруп-кајмак" основано 2014. како би помогно произвођачима да на организован начин успоставе стандардизовану производњу аутохтоног производа и да са њим наступе на тржишту.

Мићићева каже да је тренутни фокус Удружења унапређење продаје романијског кајмака, те додала да се цијена једног килограма овог аутохтоног производа креће до 20 КМ.

Предсједник Удружења "Романијски скоруп-кајмак" Нада Максимовић рекла је да се захваљујући овој донацији значајно повећана хигијена млијека и олакшава рад произвођачима.

Наводећи да је прошла година била веома добра за произвођаче романијског кајмака и да је повећна заинтересованост мљекара за ову производњу, Максимовићева је указала да је ове године због пандемије смањен број купаца.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
    9h 10m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    11h 57m
    0
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    7h 47m
    1
  • Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
    9h 5m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    11h 43m
    0