Соколац: Прикупљено 46 доза крви

02.03.2020. 19:35
0
ИЗВОР: Srna

У данашњој акцији добровољног давања крви на Сокоцу прикупљено је 46 доза за потребе пацијената у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, рекла је Срни шеф Службе за трансфузиологију у овој болници Јелена Стојановић Лукић.

Лукићева је нагласила да сав вишак крви иде оним службама гдје је и потреба највећа.

Према њеним ријечима ово је трећа акција Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, за коју се данас пријавило 65 давалаца.

-Ова акција нам много значи јер ћемо попунити резерве и обновити крв свјежим јединицама- навела је Лукићева и захвалила даваоцима општине Соколац који се увијек одазову у великом броју.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић нагласила је да је ријеч о хуманитарној акцији "Из скупштинских клупа", кроз коју желе да покажу колико је свијест добровољног давалаштва на овој регији развијена.

Пејићева је истакла да је у општини Соколац одзив на оваквим акцијама увијек велик.

-Позивам добровољне даваоце да се крв узима на терену и да намјенско давање сведемо на минимум јер ће ова крв бити слата на обраду и само као таква, сигурна, чека пацијента- рекла је Пејићева и појаснила да се у договору са Службом трансфузије залихе крви обнављају на мјесец, будући да је рок трајања крви 35 дана.

Пејићева је најавила да ће наредна акција добровољног давања крви бити у организацији предузећа "Водовод и канализација" Источно Сарајево и нада се да ће и ту бити одзив бити добар, као данас на Сокоцу.

Она је истакла да, за сада, постотак давалаца крви у односу на број становника није довољан да би покрили све потребе пацијената, не само у Болници "Србија", већ широм Републике Српске.

Према њеним ријечима, Удружење је себи поставило задатак да тај проценат иде на два одсто, те да би идеално било да износи три одсто у односу на број становника Сарајевско-романијске регије.

-Онда би могли рећи да сваки пут сигурна крв чека пацијента, а не обрнуто- поручила је Пејићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је Регионалном удружењу давалаца крви за веома хуман посао, због којег заслужују подршку цјелокупне заједнице.

-Апелујем на скупштине општина које чине град Источно Сарајево, као и градску Скупштину, да ово удружење буде проглашено за удружење од посебног интереса за град, како би могло лакше да функционише- изјавио Бјелица.

Предсједник Актива добровољних давалаца крви Соколац Младен Мачар нада се да ће број давалаца и даље расти.

Бранка Барјактаревић, ученик четвртог разреда средње школе на Сокоцу, први пут је данас даровала крв.

-Млади треба да учине исто јер се на овај начин помаже болеснима и повријеђенима, те спасавају њихови животи- поручила је Барјактаревићева.

Сокочанин Драженко Вукојичић /55/ данас је крв дао 51. пут и радује га да на овај начин од краја средњошколског образовања помаже људима.

Акција добровољног давања крви одржана је у просторијама општине Соколац, у организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Актива давалаца Соколац, а уз подршку општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 25m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 58m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 24m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 37m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 6m
    4