Sokolac: Prikupljeno 46 doza krvi

02.03.2020. 19:35
0
IZVOR: Srna

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu prikupljeno je 46 doza za potrebe pacijenata u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, rekla je Srni šef Službe za transfuziologiju u ovoj bolnici Jelena Stojanović Lukić.

Lukićeva je naglasila da sav višak krvi ide onim službama gdje je i potreba najveća.

Prema njenim riječima ovo je treća akcija Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, za koju se danas prijavilo 65 davalaca.

-Ova akcija nam mnogo znači jer ćemo popuniti rezerve i obnoviti krv svježim jedinicama- navela je Lukićeva i zahvalila davaocima opštine Sokolac koji se uvijek odazovu u velikom broju.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić naglasila je da je riječ o humanitarnoj akciji "Iz skupštinskih klupa", kroz koju žele da pokažu koliko je svijest dobrovoljnog davalaštva na ovoj regiji razvijena.

Pejićeva je istakla da je u opštini Sokolac odziv na ovakvim akcijama uvijek velik.

-Pozivam dobrovoljne davaoce da se krv uzima na terenu i da namjensko davanje svedemo na minimum jer će ova krv biti slata na obradu i samo kao takva, sigurna, čeka pacijenta- rekla je Pejićeva i pojasnila da se u dogovoru sa Službom transfuzije zalihe krvi obnavljaju na mjesec, budući da je rok trajanja krvi 35 dana.

Pejićeva je najavila da će naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi biti u organizaciji preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo i nada se da će i tu biti odziv biti dobar, kao danas na Sokocu.

Ona je istakla da, za sada, postotak davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika nije dovoljan da bi pokrili sve potrebe pacijenata, ne samo u Bolnici "Srbija", već širom Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Udruženje je sebi postavilo zadatak da taj procenat ide na dva odsto, te da bi idealno bilo da iznosi tri odsto u odnosu na broj stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

-Onda bi mogli reći da svaki put sigurna krv čeka pacijenta, a ne obrnuto- poručila je Pejićeva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Regionalnom udruženju davalaca krvi za veoma human posao, zbog kojeg zaslužuju podršku cjelokupne zajednice.

-Apelujem na skupštine opština koje čine grad Istočno Sarajevo, kao i gradsku Skupštinu, da ovo udruženje bude proglašeno za udruženje od posebnog interesa za grad, kako bi moglo lakše da funkcioniše- izjavio Bjelica.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Sokolac Mladen Mačar nada se da će broj davalaca i dalje rasti.

Branka Barjaktarević, učenik četvrtog razreda srednje škole na Sokocu, prvi put je danas darovala krv.

-Mladi treba da učine isto jer se na ovaj način pomaže bolesnima i povrijeđenima, te spasavaju njihovi životi- poručila je Barjaktarevićeva.

Sokočanin Draženko Vukojičić /55/ danas je krv dao 51. put i raduje ga da na ovaj način od kraja srednjoškolskog obrazovanja pomaže ljudima.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je u prostorijama opštine Sokolac, u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Aktiva davalaca Sokolac, a uz podršku opštine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Palama Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Palama
Marko i Milan sa Kosmeta darovali krv u znak zahvalnosti građanima Istočnog Sarajeva Marko i Milan sa Kosmeta darovali krv u znak zahvalnosti građanima Istočnog Sarajeva
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak na Palama Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak na Palama
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    16h 1m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    16h 9m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    9h 29m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    17h 50m
    0
  • Zemljotres u BiH
    19h 36m
    0