Соколац: Радови на Храму Светог Прокопија у завршној фази

29.07.2020. 10:32
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

На Храму Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима код Сокоца, у току су радови на унутрашњем осликавању, звонику, спомен – чесми, његовој порти и приступном путу, како би се у пуном сјају дочекало свештенство и вјерници.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је породица Зековић, која је са овог краја, а живи у Београду, покренула иницијативу за градњу храма.

Слика

 – Формиран је иницијативни, а послије и грађевински одбор, који је одобрио Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом и кренуло се са градњом. Након двије године, дошло се до завршне фазе радова. Храм је покривен, омалтан, постављају се лустери, а ради се и на осликавању олтара који ради наша суграђанка Силвана Ђуровић, професор ликовне умјетности. Поручен је и иконостас, а поред Цркве посебно се зида звоник и гради спомен – чесма, тако да све иде планираном динамиком - рекао је Бјелица.

Нови Храм изграђен је на локалитету Црквина, гдје је на основу темеља, доказано да је ту постојала Црква из средњег вијека. Према ријечима начелника Бјелице, на овом локлалитету се налази богато историјско – културно наслеђе, првенствено везано за Гласиначку културу.

– И даље се ради на истраживању овог археолошког мјеста, на коме је постојала некропола са 750 стећака, неки од њих су оштећени, уклоњени и сада има око 300 – додао је Бјелица.

Слика

Прије двије године, када је освештано земљиште за градњу Храма Светог великомученика Прокопија, Митрополит дабробосански господин Хризостом је казао да је то историјски тренутак и догађај за сваког од нас, првенствено за мјештане, али и оне људе који су свједоци градње Храма.

– Име Прокопије значи онај који напредује и управо овај Храм треба да буде благосолов за нови напредак народа на Гласиначком пољу и Романији, као и да буде подстрек свима да градимо храмове у славу Божију – казао је тада митрополит.

Градња Храма Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима код Сокоца, не угрожава овај локалитет који је под заштитом споменика Републике Српске и Завода за заштиту споменика Босне и Херцеговине.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    18h 47m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 20m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    18h 57m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 26m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 24m
    0