Соколац: „Шуме Српске“ да активно учествују код уписа стварних права

24.10.2019. 19:36
0
ИЗВОР: Srna

"Шуме Српске" треба законски легитимисати да активно учествују код уписа стварних права над шумама и шумским земљиштем, сматра помоћник министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Горан Зубић.

То је био и један од приједлога на данашњој јавној расправи о измјенама и допунама Закона о шумама Републике Српске, одржаној на Сокоцу.

Зубић је рекао да ово јавно предузеће као корисник шума Републике Српске има људске ресурсе, капацитете и друге услове да може пратити такве процесе када је ријеч о уписима.

Он је навео да је као једна од новина у овом закону уврштен захтјев општина и градова у вези са намјенским утрошком средстава које издваја јавно предузеће шумарства према локалним заједницама.

Према његовим ријечима, у "Шумама Српске" су са стручног аспекта покушали да уграде и новине у корист унапређења шумарства, локалних заједница и дрвопрерађивачког сектора.

-Ми предлажемо да извођачи радова у шумарству могу бити и мале фирме које практично имају два-три радника, једно основно средство рада, практично физичка лица, а не само предузетници- рекао је Зубић.

Он је нагласио да је циљ да буде омогућено да и локално становништво, које има амбиције да се бави овим послом, под одређеним условима лиценцирања, може вршити радове у шумарству.

Зубић је навео да је предложена и новина у закону која се односи на отварање могућности за кориштење шумске биомасе, односно шумског остатка, који је до сада остајао у шуми због законских баријера и других организационих питања.

Он је додао да се у новије вријеме јавља се све већа потреба за овим додатним производом од шума и да се очекује да то допринесе новом приходу у оквиру јавног предузећа шумарства, те додатном упошљавању постојеће радне снаге.

Директор Шумског газдинства "Височник" са Хан Пијеска Јанко Голијан сматра да је измјенама и допунама Закона о шумама могуће ријеишти низ проблема у газдинствима када је ријеч о праву власништва.

Он је навео да "Височник" газдује са шумом и шумским земљиштем на површини од 22.000 хекатара, од чега је 4.000 хектара уписано као заједничка својина.

Голијан је предложио да у свим поступцима утврђивања права власништва буде укључено и Јавно предузеће шумарства и да то буде уврштено у измјене и допуне Закона о шумама у дијелу имовинско-правних односа.

Данашњој јавној расправи о измјени и допуни Закона о шумама присуствовали су представници "Шума Српске", ШГ са Хан Пијеска и Сокоца и представници локалне управе у ове двије општине.

Нацрт измјена и допуна Закона о шумама Српске већ је усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске, а приједлог закона према којем се одржавају јавне расправе у Српској пред народним посланицима ће се наћи у децембру.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 25m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 43m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 10m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 58m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 19m
    0