Sokolac: „Šume Srpske“ da aktivno učestvuju kod upisa stvarnih prava

24.10.2019. 19:36
0
IZVOR: Srna

"Šume Srpske" treba zakonski legitimisati da aktivno učestvuju kod upisa stvarnih prava nad šumama i šumskim zemljištem, smatra pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Zubić.

To je bio i jedan od prijedloga na današnjoj javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Republike Srpske, održanoj na Sokocu.

Zubić je rekao da ovo javno preduzeće kao korisnik šuma Republike Srpske ima ljudske resurse, kapacitete i druge uslove da može pratiti takve procese kada je riječ o upisima.

On je naveo da je kao jedna od novina u ovom zakonu uvršten zahtjev opština i gradova u vezi sa namjenskim utroškom sredstava koje izdvaja javno preduzeće šumarstva prema lokalnim zajednicama.

Prema njegovim riječima, u "Šumama Srpske" su sa stručnog aspekta pokušali da ugrade i novine u korist unapređenja šumarstva, lokalnih zajednica i drvoprerađivačkog sektora.

-Mi predlažemo da izvođači radova u šumarstvu mogu biti i male firme koje praktično imaju dva-tri radnika, jedno osnovno sredstvo rada, praktično fizička lica, a ne samo preduzetnici- rekao je Zubić.

On je naglasio da je cilj da bude omogućeno da i lokalno stanovništvo, koje ima ambicije da se bavi ovim poslom, pod određenim uslovima licenciranja, može vršiti radove u šumarstvu.

Zubić je naveo da je predložena i novina u zakonu koja se odnosi na otvaranje mogućnosti za korištenje šumske biomase, odnosno šumskog ostatka, koji je do sada ostajao u šumi zbog zakonskih barijera i drugih organizacionih pitanja.

On je dodao da se u novije vrijeme javlja se sve veća potreba za ovim dodatnim proizvodom od šuma i da se očekuje da to doprinese novom prihodu u okviru javnog preduzeća šumarstva, te dodatnom upošljavanju postojeće radne snage.

Direktor Šumskog gazdinstva "Visočnik" sa Han Pijeska Janko Golijan smatra da je izmjenama i dopunama Zakona o šumama moguće rijeišti niz problema u gazdinstvima kada je riječ o pravu vlasništva.

On je naveo da "Visočnik" gazduje sa šumom i šumskim zemljištem na površini od 22.000 hekatara, od čega je 4.000 hektara upisano kao zajednička svojina.

Golijan je predložio da u svim postupcima utvrđivanja prava vlasništva bude uključeno i Javno preduzeće šumarstva i da to bude uvršteno u izmjene i dopune Zakona o šumama u dijelu imovinsko-pravnih odnosa.

Današnjoj javnoj raspravi o izmjeni i dopuni Zakona o šumama prisustvovali su predstavnici "Šuma Srpske", ŠG sa Han Pijeska i Sokoca i predstavnici lokalne uprave u ove dvije opštine.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o šumama Srpske već je usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a prijedlog zakona prema kojem se održavaju javne rasprave u Srpskoj pred narodnim poslanicima će se naći u decembru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 3m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    3h 27m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    18h 11m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    3h 21m
    0
  • U nedjelju guslarsko veče u Palama
    23h 48m
    2