Соколац: Сутра обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије

15.06.2020. 13:21
0
ИЗВОР: СРНА

Дан одбране Сарајевско-романијске регије биће обиљежен сутра на Сокоцу служењем помена и полагањем вијенаца на српском Војничком гробљу Мали Зејтинлик, борцима погинулим у одбрани ове регије.

Служење парастоса и паљење свијећа за душе српских бораца и полагање вијенаца и цвијећа на Централни крст на Војничком спомен-гробљу почиње у 11.00 часова, а потом је предвиђено обраћање званичника, поводом 16. јуна - Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

У Манастиру Свети Георгије на Равној Романији у 11.45 часова биће служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

На српском Војничком гробљу на Сокоцу сахрањено је 968 бораца Војске Републике Српске, чији су посмртни остаци пренесени из општина које су до потписивања Дејтона биле под контролом Војске Републике Српске.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске подсјетили су да је 16. јун један од најважнијих датума у новијој српској историји, када се одаје почаст за 4.210 бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, који су своје животе положили за слободу и Републику Српску.

Српске снаге су у великим борбама одбиле и сломиле више од 35 непријатељских офанзива, које су јединице такозване Армије БиХ извеле према положајима Сарајевско-романијског корпуса.

Имајући у виду да је овај корпус имао 18.000 до 20.000 бораца, губици од 4.210 бораца осликавају тежину борби вођених на овом простору, истакли су из ресорног министарства.

"Осим, већина бригада на том подручју је била у много неповољнијем односу када је ријеч о непријатељу. Тако су се у својеврсној депресији налазиле Илиџанска, Игманска, Илијашка, Вогошћанска, Кошевска, Рајловачка, те Прва и Друга сарајевска бригада. Оне су одолијевале током цијелог рата свим покушајима непријатеља да пресијече и исцјепка српску територију на овом простору и сачувале су своје територије до потписивања Дејтонског споразума", наведено је у позивници за обиљежавање овог датума.

Према подацима старјешина Сарајевско-романијског корпуса, посљедња непријатељска офанзива кодног назива "Текбир", била је организована 1995. године и у њој је ангажовано 46.000 војника такозване Армије БиХ, насупрот Сарајевско-романијском корпусу који је имао око 17.500 бораца.

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској области, а потписивањем Дејтонског споразума Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази више 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске нагласили су да ће и овај догађај бити обиљежен у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 11m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 6m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 54m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 0m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 28m
    0