Соколац: Сутра обиљежавање Дана сјећања на егзодус сарајевских Срба

15.03.2021. 09:02
0
ИЗВОР: СРНА

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу сутра ће бити служен помен погунулим борцима Војске Републике Српске и положени вијенци на Централни крст у овом спомен-комплексу, поводом обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Помен ће бити служен у 12.00 часова.

Из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања овог историјског догађаја, саопштено је да ће истог дана у 13.00 часова бити служен парастос погинулим српским борцима у манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Обиљежавању 16. марта - Дана сјећања на егзодус сарајевских Срба присуствоваће, како се очекује, представници институција Републике Срспке, града Источно Сарајево, градских општина, организација и удружења проистеклих из минулог одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Програм обиљежавања овог догађаја биће настављен тог дана културним садржајима на Палама и у Источном Новом Сарајеву, уз примјену епидемиолошких мјера заштите од ширења вируса корона.

У организацији Одбора за за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске 16. март се обиљежава као Дан сјећања на егзодус сарајевских Срба, који се сматра догађајем од важности за настанак Републике Српске.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је егзодусом сарајевских Срба који су, напуштајући своје куће и имање у општинама које су до Дејтона биле под контролом српске војске, одлучили да повезу и посмртне остаке својих најближих погинулих српских бораца, од којих је више од 960 свој спокој нашло уз саборце на Малом Зејтинлику.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 41m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 35m
    0