Sokolac: Sutra obilježavanje Dana sjećanja na egzodus sarajevskih Srba

15.03.2021. 09:02
0
IZVOR: SRNA

Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu sutra će biti služen pomen pogunulim borcima Vojske Republike Srpske i položeni vijenci na Centralni krst u ovom spomen-kompleksu, povodom obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Pomen će biti služen u 12.00 časova.

Iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja ovog istorijskog događaja, saopšteno je da će istog dana u 13.00 časova biti služen parastos poginulim srpskim borcima u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Obilježavanju 16. marta - Dana sjećanja na egzodus sarajevskih Srba prisustvovaće, kako se očekuje, predstavnici institucija Republike Srspke, grada Istočno Sarajevo, gradskih opština, organizacija i udruženja proisteklih iz minulog odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Program obilježavanja ovog događaja biće nastavljen tog dana kulturnim sadržajima na Palama i u Istočnom Novom Sarajevu, uz primjenu epidemioloških mjera zaštite od širenja virusa korona.

U organizaciji Odbora za za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske 16. mart se obilježava kao Dan sjećanja na egzodus sarajevskih Srba, koji se smatra događajem od važnosti za nastanak Republike Srpske.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je egzodusom sarajevskih Srba koji su, napuštajući svoje kuće i imanje u opštinama koje su do Dejtona bile pod kontrolom srpske vojske, odlučili da povezu i posmrtne ostake svojih najbližih poginulih srpskih boraca, od kojih je više od 960 svoj spokoj našlo uz saborce na Malom Zejtinliku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 19m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 23m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 16m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 7m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 13m
    0