СПЦ: Добронамјерна порука недобронамјерним медијима

27.02.2022. 10:28
0
ИЗВОР: СРНА

Свети архијерејски синод Српске православне цркве /СПЦ/ није донио забрану да се свештеници баве политиком већ је упозорио да је "недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих", саопштила је Информативна служба СПЦ.

У саопштењу под насловом "Добронамјерна порука недобронамерним медијима" указано је да је одлука Светог архијерејског Синода упућена и намијењена искључиво епархијским архијерејима волшебно осванула на страницама оних медија "којима пројектовање и креирање подјела у СПЦ није на зачељу програмске и уређивачке политике".

- Мада конкретна одлука не садржи апсолутно ништа што није обухваћено канонима и Уставом СПЦ, а њене ставке чине сталну, малтене, вековну праксу Православне цркве, односним медијима се учинило да им даје згодну прилику да још једанпут удружени покушају да реанимирају клинички мртав наратив о злом и конзервативном Светом синоду који угрожава људска, политичка и грађанска права младих, савремених, лепих свештеника који су спремни да до непрепознатљивости модернизују Цркву, отворе је према свету и слично - наведено је у саопштењу.

Додаје се да је Синод по њима "већ деценијама толико зао и препреден да је у стању да неког епископа доведе до "аут оф мајнд" /оут оф минд/, а да тај добри у стању незнавености поднесе оставку", те да је вођа таквог "опаког друштва", ко други него лично предсједник Синода, патријарх српски.

- И то не само актуелни, него и претходни и онај пре њега, и онај претходни и тако даље. Проблем је, дакле, у томе што постоји патријарх српски и што Црква има свој освештани поредак који је јуче, данас и сутра исти - оцијењено је у саопштењу.

Из СПЦ су недобронамјерним медијима скренули пажњу да је наратив који користе, без обзира на то шта од њих очекују страни наручиоци и финансијери, "мртворођенче" те да морају бити много креативнији да не би изгубили посао.

- Тај наратив није имао успеха ни за време блаженог спомена патријарха Иринеја, а данас када је уз његову светост Порфирија апсолутна већина, цео Сабор архијереја, када га хиљаде са радошћу дочекују у коју год епископију и парохију да дође, мора им бити јасна елементарна чињеница - српски народ воли своју Цркву, српски народ воли свог патријарха, своје епископе и свештенике. У том погледу они су беспомоћни ма колико клеветали патријарха Порфирија, Свети архијерејски синод и српске владике - поручено је из СПЦ.

У саопштењу се наводи да ће се многи у невјерици упитати: "Који је циљ таквог медијског ангажмана?"

- Циљ је обзнанила `паметна и храбра` европарламентарка Виола фон Крамон тријумфалним ускликом: `Српска православна црква не постоји!`. И заиста би `паметна и храбра` била у праву, јер уколико би сваки од 50 српских владика кренуо да агитује за оног кандидата или странку која му се допада, СПЦ би напустила своју примарну мисију, фактички би заиста престала да постоји - закључено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 48m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 18m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 59m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 10m
    0