СПЦ једино прихвата договор да је Косово и Метохија дио Србије

08.09.2020. 14:52
0
ИЗВОР: СРНА

Једини договор који Српска православна црква /СПЦ/ прихвата јесте онај у којем су Косово и Метохија у саставу Србије, рекао је Његова светост патријарх српски Иринеј поводом протеклих преговора између Београда и Приштине.

- То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још се упознајемо са материјом - изјавио је патријарх Иринеј за портал "Nova.rs".

Он је додао да ће се СПЦ, уколико услиједи позив, укључити у преговоре у вези са Косовом и Метохијом.

- Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Косова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора - истакао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је рекао да представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор потписан у Вашингтону, те да он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

- То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између два народа - поручио је патријарх Иринеј.

Претходних седмицу дана интезивирани су разговори између Београда и Приштине о нормализацији односа.

Прва рудна разговора одржана је у Вашингтону, гдје су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник привремених институција у Приштини Авдулах Хоти одвојено парафирали споразум о побољшању економских односа, чијем је потписивању присуствовао и предсједник САД Доналд Трамп.

Послије тога, услиједили су разговори у Бриселу, уз посредовање ЕУ, о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а усаглашено је да се отворе двије нове теме - Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтјеви. 

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 30m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 22m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 13m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 58m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 59m
    0