Споменик Србима на Врацама неће угрозити постојећи спомен-комплекс

28.01.2021. 10:53
3
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Споменици ће, наводи се у саопштењу, имати јасан натпис чије и које су званичне војне и полицијске формације вршиле злочине у Сарајеву над сарајевским Србима, као и имена свих српских цивила који су убијени и нестали у протеклом рату.

- Изградњом спомен-комплекса желимо представити чињенице о страдању сарајевских Срба у периоду оба свјетска рата и посљедњем рату у периоду од 1992 до 1995. године - наводи се у саопштењу.

У фокусу је, како се додаје, представљање свјетској и домаћој јавности шта се дешавало са Србима у дијелу града који је контролисала бошњачка такозвана Армија БиХ.

- Желимо да свијет и домаћа јавност буду упознати да Срби нису злочинци, да осуђујемо све злочине, али и да скинемо неоправдану хипотеку са српског народа да су Срби злочинци који су терорисали Сарајево - појаснили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У Одбору сматрају да су сарајевски Срби највећи страдалници рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Саопштење је издато, како су образложили, због злурадих натписа и коментара појединаца који иницијативу за подизање споменика сарајевским Србима на подручју локације Враца представљају као уништавање садашњег спомен-комплекса.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    doko 29.01.2021. 15:10
    Četnicima spomenik? Nikad!
  • Generic placeholder image
    djuro 29.01.2021. 06:51
    bravo Cosicu,ti to kao gradonacelnik ces uraditi.
  • Generic placeholder image
    Da 28.01.2021. 11:54
    Ne znam sta se cekalo do sada?
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 22m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 46m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 52m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 33m
    0