Споменик Србима на Врацама неће угрозити постојећи спомен-комплекс

28.01.2021. 10:53
3
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Споменици ће, наводи се у саопштењу, имати јасан натпис чије и које су званичне војне и полицијске формације вршиле злочине у Сарајеву над сарајевским Србима, као и имена свих српских цивила који су убијени и нестали у протеклом рату.

- Изградњом спомен-комплекса желимо представити чињенице о страдању сарајевских Срба у периоду оба свјетска рата и посљедњем рату у периоду од 1992 до 1995. године - наводи се у саопштењу.

У фокусу је, како се додаје, представљање свјетској и домаћој јавности шта се дешавало са Србима у дијелу града који је контролисала бошњачка такозвана Армија БиХ.

- Желимо да свијет и домаћа јавност буду упознати да Срби нису злочинци, да осуђујемо све злочине, али и да скинемо неоправдану хипотеку са српског народа да су Срби злочинци који су терорисали Сарајево - појаснили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У Одбору сматрају да су сарајевски Срби највећи страдалници рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Саопштење је издато, како су образложили, због злурадих натписа и коментара појединаца који иницијативу за подизање споменика сарајевским Србима на подручју локације Враца представљају као уништавање садашњег спомен-комплекса.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  doko 29.01.2021. 15:10
  Četnicima spomenik? Nikad!
 • Generic placeholder image
  djuro 29.01.2021. 06:51
  bravo Cosicu,ti to kao gradonacelnik ces uraditi.
 • Generic placeholder image
  Da 28.01.2021. 11:54
  Ne znam sta se cekalo do sada?
Повезане вијести
Изложба "Дани безвлашћа у Сарајеву након атентата 1914. године" – мање познати детаљи Сарајевског атентата Изложба "Дани безвлашћа у Сарајеву након атентата 1914. године" – мање познати детаљи Сара...
Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини? Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  10h 32m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  8h 35m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 51m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 22m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 44m
  1