Споменик Србима на Врацама неће угрозити постојећи спомен-комплекс

28.01.2021. 10:53
3
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Споменици ће, наводи се у саопштењу, имати јасан натпис чије и које су званичне војне и полицијске формације вршиле злочине у Сарајеву над сарајевским Србима, као и имена свих српских цивила који су убијени и нестали у протеклом рату.

- Изградњом спомен-комплекса желимо представити чињенице о страдању сарајевских Срба у периоду оба свјетска рата и посљедњем рату у периоду од 1992 до 1995. године - наводи се у саопштењу.

У фокусу је, како се додаје, представљање свјетској и домаћој јавности шта се дешавало са Србима у дијелу града који је контролисала бошњачка такозвана Армија БиХ.

- Желимо да свијет и домаћа јавност буду упознати да Срби нису злочинци, да осуђујемо све злочине, али и да скинемо неоправдану хипотеку са српског народа да су Срби злочинци који су терорисали Сарајево - појаснили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У Одбору сматрају да су сарајевски Срби највећи страдалници рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Саопштење је издато, како су образложили, због злурадих натписа и коментара појединаца који иницијативу за подизање споменика сарајевским Србима на подручју локације Враца представљају као уништавање садашњег спомен-комплекса.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  doko 29.01.2021. 15:10
  Četnicima spomenik? Nikad!
 • Generic placeholder image
  djuro 29.01.2021. 06:51
  bravo Cosicu,ti to kao gradonacelnik ces uraditi.
 • Generic placeholder image
  Da 28.01.2021. 11:54
  Ne znam sta se cekalo do sada?
Повезане вијести
Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО) Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
Саобраћајна незгода на Врацама (ФОТО) Саобраћајна незгода на Врацама (ФОТО)
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 30m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  21h 5m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  11h 58m
  0
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  13h 0m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  17h 5m
  0