Споменик Србима на Врацама неће угрозити постојећи спомен-комплекс

28.01.2021. 10:53
3
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Споменици ће, наводи се у саопштењу, имати јасан натпис чије и које су званичне војне и полицијске формације вршиле злочине у Сарајеву над сарајевским Србима, као и имена свих српских цивила који су убијени и нестали у протеклом рату.

- Изградњом спомен-комплекса желимо представити чињенице о страдању сарајевских Срба у периоду оба свјетска рата и посљедњем рату у периоду од 1992 до 1995. године - наводи се у саопштењу.

У фокусу је, како се додаје, представљање свјетској и домаћој јавности шта се дешавало са Србима у дијелу града који је контролисала бошњачка такозвана Армија БиХ.

- Желимо да свијет и домаћа јавност буду упознати да Срби нису злочинци, да осуђујемо све злочине, али и да скинемо неоправдану хипотеку са српског народа да су Срби злочинци који су терорисали Сарајево - појаснили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У Одбору сматрају да су сарајевски Срби највећи страдалници рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Саопштење је издато, како су образложили, због злурадих натписа и коментара појединаца који иницијативу за подизање споменика сарајевским Србима на подручју локације Враца представљају као уништавање садашњег спомен-комплекса.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    doko 29.01.2021. 15:10
    Četnicima spomenik? Nikad!
  • Generic placeholder image
    djuro 29.01.2021. 06:51
    bravo Cosicu,ti to kao gradonacelnik ces uraditi.
  • Generic placeholder image
    Da 28.01.2021. 11:54
    Ne znam sta se cekalo do sada?
Повезане вијести
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Од морбила преминуо младић у Сарајеву Од морбила преминуо младић у Сарајеву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 16m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 15m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 51m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 12m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 55m
    9