Spomenik Srbima na Vracama neće ugroziti postojeći spomen-kompleks

28.01.2021. 10:53
3
IZVOR: SRNA

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH saopštio je da spomenik sarajevskim Srbima na Vracama, čija je izgradnja planirana, nema veze sa postojećim obližnjim spomen-kompleksom, već će na toj lokaciji biti podignut, jer Srbima to nije dozvoljeno da urade na stratištima na Kazanima, u Dobrovoljačkoj ulici i Velikom parku.

Iz Odbora su istakli da se na avionskom snimku sa povučenom međuentitetskom linijom jasno vidi da na dijelu Vraca koji se teritorijalno nalazi u Republici Srpskoj nema nikakvih spomenika ni objekata, te su pojasnili da će budući spomen-kompleks biti podignut na području gdje su sada rastinje i niska šuma.

Spomenici će, navodi se u saopštenju, imati jasan natpis čije i koje su zvanične vojne i policijske formacije vršile zločine u Sarajevu nad sarajevskim Srbima, kao i imena svih srpskih civila koji su ubijeni i nestali u proteklom ratu.

- Izgradnjom spomen-kompleksa želimo predstaviti činjenice o stradanju sarajevskih Srba u periodu oba svjetska rata i posljednjem ratu u periodu od 1992 do 1995. godine - navodi se u saopštenju.

U fokusu je, kako se dodaje, predstavljanje svjetskoj i domaćoj javnosti šta se dešavalo sa Srbima u dijelu grada koji je kontrolisala bošnjačka takozvana Armija BiH.

- Želimo da svijet i domaća javnost budu upoznati da Srbi nisu zločinci, da osuđujemo sve zločine, ali i da skinemo neopravdanu hipoteku sa srpskog naroda da su Srbi zločinci koji su terorisali Sarajevo - pojasnili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U Odboru smatraju da su sarajevski Srbi najveći stradalnici rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Saopštenje je izdato, kako su obrazložili, zbog zluradih natpisa i komentara pojedinaca koji inicijativu za podizanje spomenika sarajevskim Srbima na području lokacije Vraca predstavljaju kao uništavanje sadašnjeg spomen-kompleksa.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    doko 29.01.2021. 15:10
    Četnicima spomenik? Nikad!
  • Generic placeholder image
    djuro 29.01.2021. 06:51
    bravo Cosicu,ti to kao gradonacelnik ces uraditi.
  • Generic placeholder image
    Da 28.01.2021. 11:54
    Ne znam sta se cekalo do sada?
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 22m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 55m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 36m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 36m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 26m
    0