Спорија возила моћи ће се претицати и преко пуне линије

06.10.2020. 09:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Претицање појединих врста возила која не могу развити веће брзине, попут на примјер трактора, у БиХ би требало да буде дозвољено и преко пуне линије.

Стручњаци кажу да су предвиђене измјене закона корисне, али под одређеним условима, у смислу да се, рецимо, таква возила не претичу на непрегледним дионицама, што би угрозило безбједност саобраћаја.

Буду ли ове измјене прихваћене, осим трактора, моћи ћемо претицати односно обилазити бицикле, радне машине, мотокултиваторе и запрежна возила на мјесту гдје је то забрањено саобраћајном сигнализацијом, односно на начин да се прелази возилом преко неиспрекидане уздужне линије.

- При том ће се моћи користити саобраћајна трака намијењена за кретање возила из супротног смјера, али само ако се тиме не омета нормално кретање возила која долазе из супротног смјера и ако на путу има довољно простора за безбједно претицање односно обилажење - наводи се у предвиђеним измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Коментаришући ове измјене, Шевал Ковачевић, инжењер саобраћаја и овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ, истиче да их подржава.

- Оправдано је дозволити претицати возила попут мотокултиватора и преко неиспрекидане линије. Јер, ако се брзином од 10 km/h креће пољопривредна машина, а ви сте на магистралном путу, нема смисла да вам се забрани да је обилазите или претичете. Не треба кажњавати такво претицање, али треба оставити забрану у случајевима када постоји директна опасност по учеснике у саобраћају - оцјењује Ковачевић у изјави за "Независне".

Он додаје да је давно упозоравао да треба дозволити обилажење оваквих возила.

- Пазите, ако преко неиспрекидане линије не можете претицати таква возила, онда се ствара колона и онда ви касније не претичете само трактор, већ десет возила - појаснио је Ковачевић.

Сличног је мишљења и Милија Радовић, в.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, који каже да таква одредба већ постоји у закону неких земаља у окружењу, попут Србије.

Како додаје, постоје дионице гдје имате и по километар пуне линије, а возачу, који претиче возило које се креће малом брзином, не треба пуно времена нити дужине пута да га остави иза себе.

- Наравно, закон је јасно прописао да сте одговорни за своје поступке у смислу да, ако оцијените да имате довољну прегледност када претичете преко пуне линије, онда то можете чинити. Али не можете претицати, рецимо, испред кривине, гдје немате никакву прегледност - рекао је Радовић.

Коментари 0
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    8h 30m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 48m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    21h 7m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    3h 15m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    6h 3m
    0