Спортски феномен звани Новак Ђоковић: "Не желим да кажем да сам највећи"

12.06.2023. 21:21
1
ИЗВОР: nezavisne.com

"Не желим да кажем да сам највећи, јер би то било непоштовање према великим шампионима у разним ерама који су играли на различит начин. Сваки шампион је оставио завештање у својој генерацији и утабао пут за све нас да играмо тенис широм света."

Биле су ово ријечи најбољег тенисера свијета, али и даље једнако скромног Новака Ђоковића, након што је на Ролан Гаросу освојио рекордну 23. гренд слем титулу, којом је зацементирао статус најбољег, али и највећег тенисера икада. На свом конту има 94 титуле, од којих су 23 оне највриједније (гренд слемови), а ту је и 38 мастерса, те шест трофеја АТП финала.

Импресиван је податак да је Ђоковић почео рекордну 388. седмицу као свјетски број 1 и да је чак седам пута такмичарску годину завршавао на трону. Међутим, ово је само дио рекорда и достигнућа у које је Новак Ђоковић за сва времена угравирао своје име.

Он је то на терену радио са лакоћом, али за разлику од неких тениских шампиона, ништа није било лако на Новаком тениском, али и животном путу. Као мало који спортиста у историји је морао да се суочи са толиком дозом нетрпељивости, предрасуда и тврдоглавог игнорисања чињеница.

А све то што га је спутавало и гурало клип у точкове, слажу се сви, од њега је створило гладијатора способног да игра на ивици физичке, али и психичке провалије и никада у њу не упадне.

Од мршавог дјечака и момчића којем је астма скраћивала дах, крчио је себи пут и гурао напријед захваљујући огромној подршци уског круга људи, али понајвише свом менталном склопу у којем одустајање као опција једноставно не постоји.

Показао је то на почетку професионалне каријере када су га на тениским теренима редом са по 3:0 прашили не само Роџер Федерер и Рафаел Надал, него и Марат Сафин, а било је то видљиво и током његових проблема са повредама, а нарочито након срамног избацивања и Аустралије и забране доласка на УС опен.

Спутавали су га на све начине не бирајући средства, па је тако оптужен да одбијањем антиковид вакцине угрожава људе око себе, да шири опасне мисли, да је фалсификовао документе за Аустралију, да злоупотребљава медицински тајмаут, да глуми повреде, да користи недозвољена средства, да није добар примјер за младе и тако у недоглед.

- Мрзе га јер се дрзнуо да изазове и надмаши Роџера Федерера и Рафаела Надала. Једноставно, не могу више да поднесу да је тамо неки Ђоковић помутио сјај њихових савршених спортских хероја - реченица је која се све више може чути међу новинарима из западних земаља, а која заправо открива зашто је Ноле морао кроз трње до звијезда.

И када се изборио да равноправно дијели тениски трон са Федерером и Надалом, за које је више пута имао само ријечи хвале и признања да су га управо мечеви са њима исклесали у ово што данас јесте, армада "пљувача" није одустајала и почела је да тражи и наочиглед бесмислене разлоге да умањи његов успјех. 

Тако Ноле "пије мистериозне коктеле и трчи у WC и тамо ко зна шта ради и враћа се на терен и игра као да је на стероидима", а најновија бесмислица гласи да "Ђоковић турнире осваја дугим и напорним мечевима, да мрцвари противника умјесто да игра тенис и да нападима осваја поене". 

Слободни новинар Кристофер Џонсон је у тексту "Ђоковић 23, мрзитељи 0" навео да му је колега из Азије 2011. на Аустралијен опену рекао "да би се гренд слемови требали играти на максимална три сета, па Ђоковић не би могао да својим супериорном физичким стањем и издржљивошћу сломи отпор Федерера и Надала као што то ради када се игра меч од пет сетова".

Ту исту идеју је, наводи Џонсон, свесрдно промовисао и амерички новинар Бен Ротенберг, који важи за једног од највећих критичара Новака Ђоковића. Наравно да овакав покушај није прошао, али то не значи да су се уморили од срозавања угледа Ђоковићу.

Напротив, како се ризница трофеја и резултата пунила, тако је растао ентузијазам критичара и број њихових покушаја да уз Новаково име пришију било какав скандал.

Само су њему постављали незгодна питања о томе да ли су тенисерке адекватно награђене, зашто неће да оперише лакат већ користи природне медикаменте.

Врхунац апсурда се, каже Џонсон, десио у Паризу 2016. када је, каже, видио Нолета који је, упркос мечевима и тренинзима, одвојио вријеме да сваком дјетету током "Дјечијег дана" на Ролан Гаросу потписује аутограм и дружи се са скупљачима лоптица и радницима. Након што је освојио гренд слем, умјесто похвала, констатовано је да те године није морао да игра против Надала и Федерера.

Преживио је то све Ноле и натјерао све, па и оне који га не воле, да му се дубоко наклоне и признају да бољег у тенису нема и да ће се са сцене повући искључиво када он, Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, тако одлучи. А познавајући га, биће да још није вријеме за растанак, 23 је магичан број, али и 24 или 25 имају своју драж.

Зарадио пет милиона

Најбољи играч свијета, Србин Новак Ђоковић, налази се на првом мјесту на листи зарада, пошто је од почетка године инкасирао 5.071.453 долара, саопштила је Асоцијација тениских професионалаца (АТП). На другом мјесту на листи зарада у овој години налази се Рус Данил Медведев са 4.816.801 долар, док је трећи Шпанац Карлос Алкарас (4.381.986). Ноле, који се јуче вратио на прво мјесто АТП листе, у каријери је од играња на турнирима зарадио 169.762.762 долара.

Похвале са свих страна

Свјетски медији су са великом пажњом испратили тријумф српског тенисера Новака Ђоковића на Ролан Гаросу. Шпанска "Marca"навела је да је "Ђоковић скинуо Надала са тениског Олимпа", а ни "Ас" није штедио ријечи хвале.

- Новак је највећи међу највећима. Ђоковић је сада сам на врху мушког тениса. Србин је најбољи играч у историји тениса, пошто је оборио све рекорде. Србин није пропустио прилику да освоји 23. гренд слем трофеј и то на подлози на којој најлошије игра - истиче "Ас".

Француски "L'Équipe" истиче да је Ђоковић у финалу против Каспера Руда пружио више него савршену партију, а преко цијеле насловне стране и написао да је српски тенисер "Јединствен".

"Зауставите сат, закључите дебату, Ђоковић је GOAT", пише у тексту енглеског "Daily Maila", а италијанска "La Repubblica" истиче "Нико као он".

Новак је генијалан ум, перфекциониста којем увијек нешто недостаје. Завезао нас је лисицама. Није лак тип, поготово када не иде по његовом.

Пише: Горан Караћ

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Joka 12.06.2023. 22:05
    Jos jednom bravo Novace kralju, legendo I samo naprijed sve dok mozes da osvajas turnire! Novinari i ne samo novinari sa zapada zele da te urnisu svaki put kada osvojis novi pehar, ali ti ne mogu nista jer si ti mentalna a i moralna gromada koji ih,kao takav, uvijek uspijes poniziti I staviti tamo gdje im je mjesto a to je na dno dna.
Повезане вијести
Како је Ђоковић одушевио Кинезе (ВИДЕО) Како је Ђоковић одушевио Кинезе (ВИДЕО)
Ана Ивановић поново узима рекет у руке Ана Ивановић поново узима рекет у руке
Уништен Ђоковићев мурал у Београду Уништен Ђоковићев мурал у Београду
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    20h 26m
    18
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    9h 17m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    14h 55m
    0
  • Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)
    18h 40m
    0
  • Ванилице са орасима
    15h 44m
    0