Спрема ли се смањење плата за око 32.000 корисника буџета

10.11.2020. 21:33
0
ИЗВОР: BN/InfoRadar

Други овогодишњи ребаланс буџета Републике Српске, којим ће се извршити потребне корекције на одређеним буџетским ставкама „с циљем успостављања равнотеже између прихода и расхода која је нарушена“, биће завршен до краја новембра, потврђено је за ИнфоРадар из Министарства финансија РС.

Хоће ли то истовремено значити и смањење плата за нешто више од 32.000 запослених у јавној управи, полицији и образовању, питање је које се посљедњих дана у више наврата отворило у јавности.

Наиме, према информацијама из саме Владе РС до којих је дошао наш портал, текућа ликвидност буџета се једва осигурава па би смањење плата од 20 до 25 посто за државне службенике и носиоце функција у јавном сектору, односно до пет посто за полицију, могло да буде сасвим извјесно већ у децембру, одмах након локалних избора.

Из министарства тврде да је све у реду

У одговору Министарства финансија РС је наведено како ће ребаланс буџета у Народну скупштину „бити упућен након окончања локалних избора који ће се одржати 15. новембра“, а све како, логична је претпоставка, било какви резови везани за смањивање личних примања не би имали утицај на сам изборни резултат владајућих странака у овом БиХ ентитету.

- Актуелна пандемија корона вируса је довела до промјене у структури и износу буџетских средстава и издатака, због чега је Министарство финансија покренуло процедуру израде и доношења другог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, која ће се завршити до краја текућег мјесеца.

Ребалансом ће бити извршене потребне корекције на одређеним буџетским ставкама с циљем успостављања равнотеже између прихода и расхода која је нарушена. Наиме, мјере Владе РС за ублажавање штетних посљедица на привреду изазваних корона вирусом, имале су позитиван утицај на кретање прихода од доприноса, тако да ће исти бити остварени у значајно вишем износу у односу на план.

Међутим, приходи од индиректних пореза, као и приходи од дивиденде, учешћа у капиталу и сличних права биће остварени у нижем износу у односу на провобитни план.

Због пандемије су се расходи ка привреди и здравству повећали, због чега је такође ребаланс неопходан како бисмо се адекватно организовали за наредни период и наставили редовно испуњавати буџетске обавезе- наведено је у образложењу Министарства финансија РС.

Из министарство тврде како „не разматрају смањење плата буџетских корисницима у 2021. години, јер би се то негативно одразило на ниво потрошње, па самим тим на ниво привредне активности“, али је без одговора остало питање хоће ли постојећи ниво плата бити одржан до конца ове године.

Министрица финансија РС Зора Видовић, најављујући нови ребаланс буџета, саопштила да ће се буџетски оквир кретати у износу од 3,4 до 3,5 милијарди КМ. Но, треба подсјетити да је буџет Републике Српске за 2020. годину износио 3,425 милијарди КМ, а првим ребалансом повећан је 188 милиона КМ, те је износио 3,613 милијарди КМ.

Дакле, ако сада буџетски оквир, како тврди Видовић, неће прећи 3,5 милијарди марака, евидентно је да ребаланс доноси смањење буџета.

Економски аналитичар Алекса Милојевић сматра да Влада РС неће посегнути за радикалним мјерама односно смањењем плата у јавној управи, полицији, образовању.

- Судећи по свим досадашњим кретањима, ја мислим да ће у циљу одржавања ликвидности буџета Влада РС ићи ка новим већим задужењима, иако је то већ сада проблематично јер ако у РС зарадимо 300 милиона, враћамо 900 милиона КМ. Односно, уз нова задужења, зарађиваћемо 200 милиона марака, а враћати 1,2 милијарде КМ. То ће бити једно немогуће финансијско стање- сматра Милојевић.

Шта ће значити ребаланс буџета

Истовремно наглашава да РС „функционише на дугу“ и да не постоји могућност да се та спирала заустави, „јер имамо систем који није створио основу да приходи долазе из привреде“. Према његовим ријечима, имају ли се у виду посљедице које је изазвала пандемија корона вируса, свако смањење личних прихода грађана довео би до колапса и могућег вала социјалног незадовољства.

- Хоће ли себи то власт дозволити, јер свака велика економска криза је криза власти. Зато је извјесније да нас чека вријеме нових задужења, не питајући за цијену, како би се они на власти одржали- каже Милојевић.

И предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић сматра да најављени ребаланс буџета неће довести до смањивања плата у јавној управи, полицији и образовању. Према њеним ријечима, најављени ребаланс буџета је отворено питање.

- Корисници буџета покушавају са својим ресорним министрима да дођу до пројекција и када је у питању ребаланс и још важније буџет за 2021. годину. Оно што је јасан став синдиката јесте да нема никакве погодбе да не смије доћи до смањења плата- каже Мишић.

Према њеним ријечима, то би било катастрофално из угла радника и синдиката, јер њихове плате ни сада не могу одговорити реалним потребама, а истовремено смањење плата у било којем сектору довело би до смањења јавне потрошње и значило би колапс БДП-а.

- Зато нико не смије размишљати у том правцу, нити Савез синдиката жели да води разговоре на тему смањења плата- категорична је Мишић. Разговори синдиката и Владе, односно ресорних министарства, навела је Мишић, у нормалним условима већ би се водили и око ребаланса буџета и израде буџета за 2021. годину.

- Сада имамо два реметилачка фактора. То су ЦОВИД и предстојећи локални избори. Тако да у другој половини новембра очекујемо да се преговори отворе- додала је предсједница ССРС.

И Милојевић и Мишић подсјећају да је због посљедица пандемије корона вируса већ дошло до пада јавне потрошње која у значајној мјери учествује у БДП-у РС-а те су зато „увјерени да никоме ни не пада на памет да смањује плате“.

Из Министарства финансија навели су да ће се приликом израде буџета за 2021. годину „сви носиоци буџетских јединица консултовати о потребама на приходовној и расходовној страни, те је сходно томе сугерисано да се буџету за 2021. годину приступи крајње рестриктивно, имајући прије свега у виду материјалне трошкове, као и ставке које су планиране у наредној години, а које нису приоритетне, пролонгирају док се не стабилизује ситуација са пандемијом“.

Хоће ли се на крају уштеде заснивати на одустајању од куповине нових службених возила, опремања канцеларија, репрезентација, или ће ипак ићи преко леђа запослених у јавном сектору – знаће се до конца ове године.

Посљедње информације које смо добили говоре да је једва прикупљен недостајући дио за исплате октобарских плата запосленима.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 18m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 46m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 52m
    0