„Спремни приједлози обје странке“ – Радни састанак делегација СДС и ПДП у Бањалуци

16.10.2019. 14:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Делегације СДС и ПДП, предвођене предсједницима странака Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем, одржале су радни састанак у Бањалуци.

Шаровић је изјавио да се ради о разговору двије партнерске странке и да ће бити настављен овакав рад, да ће разговора бити и са другим странкама које су заинтересоване.

– Данас смо фокус ставили на изборно законодавство, рад јавних сервиса, посебну сједница НСРС која се очекује и одблокирање ПСБиХ. Када је у питању изборно законодавство, обје странке имају спремне приједлоге с циљем да се врати повјерење у изборни процес – каже Шаровић.

Он је додао да РТРС има посебно мјесто у друштву и да има обавезу да буде независтан од владе и било ког другог органа.

-Ми мислимо да јавни сервис РС то није. Даћемо свој приједлог како да јавни сервис оствари своју улогу. Такође, припремићемо се за посебну сједницу НСРС. Сматрамо да у припреми те сједнице треба да учествују све парламентарне странке у Српској – каже Шаровић.

Говорећи о формирању Савјета министара, Шаровић је поновио да Савјет министара не формира онај ко себе сматра легитимним, већ онај ко сакупи коалицију од 22 посланика.

-Ми смо активни у том процесу, али не желимо да прејудицирамо. Постојећа тројка покушава да АНП смањи на 25 страна, да би се угодило СНСД и да би се народу рекло да то није АНП. Али и тај документ би нас водио у НАТО. Међутим, наш први задатак је да одблокирамо рад Представничког дома БиХ са онима са којима имамо 22 посланика. Ако до тога дође, та већина ће имати и ентитетску већину. Не желим да помињем било коју политичку опцију – рекао је Шаровић. На питање да ли ће позвати ДНС да им се прикључи, Шаровић је рекао да је разговарано са Павићем.

– Ако буде хемије за сарадњу, та странка је добродошла. Они сада имају своје проблеме и бриге. Коју год одлуку да донесу, то је коректно – каже Шаровић.

Бореновић се надовезао говорећи да је БиХ српска колико и других народа у њој.

-Наша је обавеза да будемо у институцијама БиХ и да се боримо за интересе грађана. Нећемо се повлачити. Нисмо оптерећени тим да ли ће се мијењати састав колегијума ПСБиХ, него да Парламент ради – каже Бореновић. Он је, између осталог нагласио потребу измјене Изборног закона.

-Ако овакав закон остане, сви будући избори биће обесмишљени. Имамо текст приједлога који је спреман да иде у процедуру. Битно је да резултат избора буде одраз воље гласача – каже Боренивич. Он је додао да су изразито незадовољни радом РТРС и да ће предложити како да јавни сервис постане “независан”.

Бореновић је рекао да је на протеклим изборима за листе ове двије партије гласало 250.000 грађана, а за листе СНСД 260.000 гласача.

-То значи да имамо легитимитет да тражимо да се Парламент БиХ одблокира, да се пројекти који стоје реализују. Милијарда се односи на РС, попут пројекта обилазнице око Добоја. Дакле, они бојкотују Парламент, а не бојкотују своје привилегије. Зато ћемо све учинити да одблокирамо рад институција. Нас фотеље не интересују него рјешења од којих ће корист имати грађани – рекао је Бореновић и нагласио да ове двије странке остају опозиција у РС.

-У првом кварталу ове године, у РС је умрло дупло више људи него што се родило. То је први пут у историји. Ова земља се празни – каже Бореновић.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 26m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 9m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 1m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 54m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 55m
    0