Спровести одлуку уставног суда о упису земљишта Високих Дечана

24.09.2022. 19:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суњог изјавио је да је крајње вријеме да институције у Приштини спроведу одлуку Уставног суда о законском упису земљишта православног манастира Високи Дечани.

Он је подсјетио да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом је потврђено власништво манастира над неколико десетина хектара земљишта.

Суњог је оцијенио да би спровођење пресуде "показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа ЕУ и Европске конвенције о људским правима, и да би допринијело пријеко потребном дијалогу међу заједницама на Косову".

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Суњог је рекао да је тај "процес у сувласништву двије стране које одређују агенду, брзину, садржај и исход дискусије".

- ЕУ као посредник у дијалогу ради са обје стране на свеобухватној нормализацији односа, рјешавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу - рекао је Суњог за портал "Албанијан пост".

Он је упозорио да је у порасту број случајева међуетничког насиља на Косову и Метохији и да тај проблем мора да се рјешава.

Као примјер је навео жалбе српских житеља села Гојбуља код Вучитрна, те да су му забринутост лично пренијели током посјете овом селу ове године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 20m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 38m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 5m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 53m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 14m
    0