Спровести одлуку уставног суда о упису земљишта Високих Дечана

24.09.2022. 19:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суњог изјавио је да је крајње вријеме да институције у Приштини спроведу одлуку Уставног суда о законском упису земљишта православног манастира Високи Дечани.

Он је подсјетио да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом је потврђено власништво манастира над неколико десетина хектара земљишта.

Суњог је оцијенио да би спровођење пресуде "показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа ЕУ и Европске конвенције о људским правима, и да би допринијело пријеко потребном дијалогу међу заједницама на Косову".

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Суњог је рекао да је тај "процес у сувласништву двије стране које одређују агенду, брзину, садржај и исход дискусије".

- ЕУ као посредник у дијалогу ради са обје стране на свеобухватној нормализацији односа, рјешавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу - рекао је Суњог за портал "Албанијан пост".

Он је упозорио да је у порасту број случајева међуетничког насиља на Косову и Метохији и да тај проблем мора да се рјешава.

Као примјер је навео жалбе српских житеља села Гојбуља код Вучитрна, те да су му забринутост лично пренијели током посјете овом селу ове године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Душан Обреновић пуштен да се брани са слободе Душан Обреновић пуштен да се брани са слободе
Обијена Црква Вазнесења Господњег у селу Девет Југовића Обијена Црква Вазнесења Господњег у селу Девет Југовића
Пуштен приведени Србин, образложење да је погрешна особа Пуштен приведени Србин, образложење да је погрешна особа
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  2h 32m
  0
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  2h 37m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  19h 30m
  6
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  18h 42m
  0
 • „Раде, сине, немој мајке заборавит...'“
  23h 24m
  1