Спровести одлуку уставног суда о упису земљишта Високих Дечана

24.09.2022. 19:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суњог изјавио је да је крајње вријеме да институције у Приштини спроведу одлуку Уставног суда о законском упису земљишта православног манастира Високи Дечани.

Он је подсјетио да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом је потврђено власништво манастира над неколико десетина хектара земљишта.

Суњог је оцијенио да би спровођење пресуде "показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа ЕУ и Европске конвенције о људским правима, и да би допринијело пријеко потребном дијалогу међу заједницама на Косову".

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Суњог је рекао да је тај "процес у сувласништву двије стране које одређују агенду, брзину, садржај и исход дискусије".

- ЕУ као посредник у дијалогу ради са обје стране на свеобухватној нормализацији односа, рјешавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу - рекао је Суњог за портал "Албанијан пост".

Он је упозорио да је у порасту број случајева међуетничког насиља на Косову и Метохији и да тај проблем мора да се рјешава.

Као примјер је навео жалбе српских житеља села Гојбуља код Вучитрна, те да су му забринутост лично пренијели током посјете овом селу ове године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Манастир Високи Дечани прославио ктиторску славу Манастир Високи Дечани прославио ктиторску славу
ЕУ први пут окривила Приштину за пропаст дијалога ЕУ први пут окривила Приштину за пропаст дијалога
Од поноћи кажњавање возача који не пререгиструју возила Од поноћи кажњавање возача који не пререгиструју возила
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  11h 8m
  6
 • Театар у сарајевских Срба
  2h 43m
  0
 • Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешан у Војковићима
  7h 5m
  0
 • Завршени четврти "Дани Слоге" у Саборној цркви у Сарајеву
  9h 13m
  0
 • Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
  9h 30m
  0