Sprovesti odluku ustavnog suda o upisu zemljišta Visokih Dečana

24.09.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog izjavio je da je krajnje vrijeme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

On je podsjetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

Sunjog je ocijenio da bi sprovođenje presude "pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa EU i Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da bi doprinijelo prijeko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Sunjog je rekao da je taj "proces u suvlasništvu dvije strane koje određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije".

- EU kao posrednik u dijalogu radi sa obje strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rješavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu - rekao je Sunjog za portal "Albanijan post".

On je upozorio da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na Kosovu i Metohiji i da taj problem mora da se rješava.

Kao primjer je naveo žalbe srpskih žitelja sela Gojbulja kod Vučitrna, te da su mu zabrinutost lično prenijeli tokom posjete ovom selu ove godine.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode
Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića
Pušten privedeni Srbin, obrazloženje da je pogrešna osoba Pušten privedeni Srbin, obrazloženje da je pogrešna osoba
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  17h 10m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  16h 35m
  2
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  14h 13m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  21h 38m
  0
 • Proglašen najljepši automobil u 2023. godini
  22h 43m
  0