Sprovesti odluku ustavnog suda o upisu zemljišta Visokih Dečana

24.09.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog izjavio je da je krajnje vrijeme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

On je podsjetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

Sunjog je ocijenio da bi sprovođenje presude "pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa EU i Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da bi doprinijelo prijeko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Sunjog je rekao da je taj "proces u suvlasništvu dvije strane koje određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije".

- EU kao posrednik u dijalogu radi sa obje strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rješavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu - rekao je Sunjog za portal "Albanijan post".

On je upozorio da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na Kosovu i Metohiji i da taj problem mora da se rješava.

Kao primjer je naveo žalbe srpskih žitelja sela Gojbulja kod Vučitrna, te da su mu zabrinutost lično prenijeli tokom posjete ovom selu ove godine.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Podujevu transparent sa likom teroriste koji je ubio policajca u Loznici (FOTO) U Podujevu transparent sa likom teroriste koji je ubio policajca u Loznici (FOTO)
Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu
Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  10h 58m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  23h 37m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  15h 5m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  13h 4m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  21h 31m
  0