Срби на сјеверу и данас на протестима

29.06.2023. 08:44
0
ИЗВОР: srna.rs

На Косову и Метохији ситација је мирна, а Срби на сјеверу и данас ће наставити са протестима, тражећи безусловно повлачење припадника специјалне јединице Росу и забрану уласка нелегалним албанским градоначелницима.

Са протеста ће и данас бити затражено ослобађање седморо ухапшених Срба и, како је то Видовданском декларациојм најављено, формирање заједнице српских општина /ЗСО/.

Његова светост патријарх српски Порфирије јутрос ће у Пећкој патријаршији служити Свету архијерејску литургију, а потом ће се срести са стипендистима из Фонда "Привредник" и Задужбине Симе Игуманова.

Из Српске православне цркве /СПЦ истичу да патријарх Порфирије гаји посебну љубав према Пећкој патријаршији, не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријараха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи.

Патријарх Порфирије јуче је стигао у Пећку патријаршију у пратњи епископа рашко-призренског Теодосија, марчански Саве, новобрдски Илариона, јегарског Нектарија и топличког Петра, те директора Патријаршијске управне канцеларије архимандрита Данила и ректора Богословије "Светог Саве" у Београду протођакона Радомира Врућинића.

Српски патријарх јуче је, на Видовдан, у Манастиру Грачаница служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење десетак епископа СПЦ, а потом у порти ове светиње и парастос косовским јунацима и свим мученицима од Косовског боја до данас.

Патријарх Порфирије борави од уторка, 27. јуна, на Косову и Метохији. Патријарха је, по доласку, у Манастиру Грачаница дочекао Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије са још четворицом епископа, монаштвом и свештенством Епархије рашко-призренске.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    20h 53m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    23h 37m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    19h 15m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    15h 47m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    22h 17m
    0