Srbi na sjeveru i danas na protestima

29.06.2023. 08:44
0
IZVOR: srna.rs

Na Kosovu i Metohiji sitacija je mirna, a Srbi na sjeveru i danas će nastaviti sa protestima, tražeći bezuslovno povlačenje pripadnika specijalne jedinice Rosu i zabranu ulaska nelegalnim albanskim gradonačelnicima.

Sa protesta će i danas biti zatraženo oslobađanje sedmoro uhapšenih Srba i, kako je to Vidovdanskom deklaraciojm najavljeno, formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije jutros će u Pećkoj patrijaršiji služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom će se sresti sa stipendistima iz Fonda "Privrednik" i Zadužbine Sime Igumanova.

Iz Srpske pravoslavne crkve /SPC ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

Patrijarh Porfirije juče je stigao u Pećku patrijaršiju u pratnji episkopa raško-prizrenskog Teodosija, marčanski Save, novobrdski Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra, te direktora Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrita Danila i rektora Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakona Radomira Vrućinića.

Srpski patrijarh juče je, na Vidovdan, u Manastiru Gračanica služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti ove svetinje i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas.

Patrijarh Porfirije boravi od utorka, 27. juna, na Kosovu i Metohiji. Patrijarha je, po dolasku, u Manastiru Gračanica dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije sa još četvoricom episkopa, monaštvom i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 16m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 31m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    23h 49m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 24m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 33m
    0