Срби пред нестанком у ФБиХ

20.06.2023. 09:36
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Број Срба у ФБиХ драстично се смањује из године у годину и сада износи мање од два одсто укупне популације у том ентитету.

Према званичним подацима Федералног завода за статистику, у току прошле године у ФБиХ рођено је око 18.000 дјеце, од чега само 104 чије су се мајке изјасниле као Српкиње.

У процентима, међу новорођеним у Федерацији БиХ највише је Бошњака, 78 одсто, затим Хрвата, 15,6 одсто, док је Срба 0,6 одсто. Иако су Срби формално конститутивни народ у ФБиХ, много већи број новорођених долази из категорије осталих и износи 5,8 одсто.

Поређења ради, према резултатима пописа становништва из 2013. године, у Федерацији БиХ живјело је 70,4 одсто Бошњака, 22,4 одсто Хрвата, 2,5 одсто Срба и 4,6 одсто осталих. Сада се процјењује да је само природним путем, без исељавања, број Срба у том ентитету од 56.550, колико је их било по попису од прије 10 година, пао за чак 36 одсто!

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, истиче да драматично смањивање броја српског становништва у том ентитету не траје од јуче, те да се положај ријетких Срба у ФБиХ, како тврди, стално погоршава.

– Према извршеним анализама и процјенама, на територији Федерације БиХ сада живи око 36.000 Срба. Према резултатима пописа становништва из 2013. године, тада је у Федерацији било око 56.000 Срба, што значи да је за само 10 година тај број пао за чак 20.000 – истиче Радановић.

Додаје да су до ових података, независно од недавне званичне процјене Федералног завода за статистику, у Одбору за заштиту права Срба дошли још крајем прошле године, контактирајући све организације и удружења Срба по кантонима и општинама, затим српске чланове Савјета мјесних заједница, као и званичнике Српске православне цркве у ФБиХ.

Радановић оцјењује да је главни разлог све мањег броја Срба у ФБиХ, као и реалне опасности да српски народ потпуно нестане у том ентитету, системска дискриминација којој су Срби тамо већ деценијама изложени.

– Људи немају могућност да се запосле, у српским насељима инфраструктура је у катастрофалном стању, у бројним селима гдје живе српски повратници у 21. вијеку још нема струје. Ако узмемо у обзир да су прије рата на територији данашње ФБиХ Срби чинили скоро 20 одсто становништва, а да их је данас једва 1,6 одсто, јасно је да је перспектива српског народа у ФБиХ више него суморна – оцјењује Радановић.

Мање рођених, више умрлих

За разлику од броја новорођених, потпуно супротни подаци, гдје се Срби налазе при врху листе у ФБиХ је број умрлих. У поређењу с процентима рођених и умрлих из пописа становништва из 2013. године, према подацима Федералног завода за статистику код Срба, али и Хрвата, евидентан је процентуални раст броја умрлих. У укупном броју умрлих током прошле године у ФБиХ, удио Срба износи 4,2 одсто, а Хрвата 24 одсто. То се објашњава тиме што највећи дио преосталих Срба и Хрвата у ФБиХ припада становништву старије животне доби.

Пише: Борис Кнежевић

Коментари 0
Повезане вијести
Србима на Жучи отета земља у бесцијење Србима на Жучи отета земља у бесцијење
У Ливну осванули графит “Уби Србина” и нацистички симболи У Ливну осванули графит “Уби Србина” и нацистички симболи
Од наредне седмице на снагу ступају нова правила за пушење у угоститељским објектима Од наредне седмице на снагу ступају нова правила за пушење у угоститељским објектима
Најчитаније
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  22h 36m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  23h 23m
  11
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  7h 30m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  6h 10m
  1
 • Концерт Жељка Самарџића вечерас у спортској дворани на Тргу Србије
  6h 52m
  0