Срби пред нестанком у ФБиХ

20.06.2023. 09:36
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Број Срба у ФБиХ драстично се смањује из године у годину и сада износи мање од два одсто укупне популације у том ентитету.

Према званичним подацима Федералног завода за статистику, у току прошле године у ФБиХ рођено је око 18.000 дјеце, од чега само 104 чије су се мајке изјасниле као Српкиње.

У процентима, међу новорођеним у Федерацији БиХ највише је Бошњака, 78 одсто, затим Хрвата, 15,6 одсто, док је Срба 0,6 одсто. Иако су Срби формално конститутивни народ у ФБиХ, много већи број новорођених долази из категорије осталих и износи 5,8 одсто.

Поређења ради, према резултатима пописа становништва из 2013. године, у Федерацији БиХ живјело је 70,4 одсто Бошњака, 22,4 одсто Хрвата, 2,5 одсто Срба и 4,6 одсто осталих. Сада се процјењује да је само природним путем, без исељавања, број Срба у том ентитету од 56.550, колико је их било по попису од прије 10 година, пао за чак 36 одсто!

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, истиче да драматично смањивање броја српског становништва у том ентитету не траје од јуче, те да се положај ријетких Срба у ФБиХ, како тврди, стално погоршава.

– Према извршеним анализама и процјенама, на територији Федерације БиХ сада живи око 36.000 Срба. Према резултатима пописа становништва из 2013. године, тада је у Федерацији било око 56.000 Срба, што значи да је за само 10 година тај број пао за чак 20.000 – истиче Радановић.

Додаје да су до ових података, независно од недавне званичне процјене Федералног завода за статистику, у Одбору за заштиту права Срба дошли још крајем прошле године, контактирајући све организације и удружења Срба по кантонима и општинама, затим српске чланове Савјета мјесних заједница, као и званичнике Српске православне цркве у ФБиХ.

Радановић оцјењује да је главни разлог све мањег броја Срба у ФБиХ, као и реалне опасности да српски народ потпуно нестане у том ентитету, системска дискриминација којој су Срби тамо већ деценијама изложени.

– Људи немају могућност да се запосле, у српским насељима инфраструктура је у катастрофалном стању, у бројним селима гдје живе српски повратници у 21. вијеку још нема струје. Ако узмемо у обзир да су прије рата на територији данашње ФБиХ Срби чинили скоро 20 одсто становништва, а да их је данас једва 1,6 одсто, јасно је да је перспектива српског народа у ФБиХ више него суморна – оцјењује Радановић.

Мање рођених, више умрлих

За разлику од броја новорођених, потпуно супротни подаци, гдје се Срби налазе при врху листе у ФБиХ је број умрлих. У поређењу с процентима рођених и умрлих из пописа становништва из 2013. године, према подацима Федералног завода за статистику код Срба, али и Хрвата, евидентан је процентуални раст броја умрлих. У укупном броју умрлих током прошле године у ФБиХ, удио Срба износи 4,2 одсто, а Хрвата 24 одсто. То се објашњава тиме што највећи дио преосталих Срба и Хрвата у ФБиХ припада становништву старије животне доби.

Пише: Борис Кнежевић

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Од морбила преминуо младић у Сарајеву Од морбила преминуо младић у Сарајеву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 16m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 15m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 51m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 12m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 55m
    9