Срби са Косова остају на барикадама до даљњег

23.12.2022. 08:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Ноћ на сјеверу Косова и Метохије протекла је мирно након великог народног протеста Срба одржаног у мјесту Рударе у општини Звечан.

Са јучерашњег протеста, на којем је присуствовало више хиљада Срба, упућена је порука мира и захтјев да се пусте на слободу Миљан Аџић, Слађан Трајковић и Дејан Пантић, да се повуку припадници специјалне јединице РОСУ и уклоне базе КБС-а и Косовске полицијске службе са сјевера Космета и да се пониште спискови Срба које Приштина оптужује за различита кривична дјела.

Срби ће на барикадама остати до даљег, али се очекује став Београда и руководства Српске листе чије је руководство стало уз народ да се барикадама бране достојанство и основна људска права од насиља премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Админстративни прелази Јариње и Брњак су и даље затворени, а саобраћај на путним правцима од Косовске Митровице до Лепосавића и даље до Јариња, као и преко Зубиног Потока до Брњака одвија се отежано углавном локалним земљаним путевима.

Косовска полиција је “утврдила” новопостављени пункт у близини раскрснице према манастиру Бањска на коме су контроли подвргавају сва возила и путници.

Срби чекају одговор Кфора на захтјев Србије да се на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН врати до 1.000 припадника српских безбједносних снага.

За разлику од Кфора који је саопштио да разматра захтјев Србије, приштинске власти су саопштиле да имају капацитет да уклоне барикаде, али да дају времена мисији Кфора да убиједи локалну српску заједницу да сама деблокира путеве.

Министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељал Свећла синоћ је запријетио да се чекање да Срби сами уколоне барикаде или да то учини Кфор ближи крају, те поручио да косовска полиција има капацитет да деблокира путеве.

Послије скоро 15 дана од хапшења Дејана Пантића који се налази у бази КПС на прелазу Јариње, његов адвокат Љубомир Пантовић телефоном је јуче са њим разговарао.

Пантовић је рекао да је Пантић видно узнемирен и нервозан због дјела која му се неправедно стављају на терет, а за која није одговоран, те да се нада да ће му бити дозвољено да се види са породицом.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанац који је задужио Србе Албанац који је задужио Србе
Почела хуманитарна акција за дјецу и младе са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији Почела хуманитарна акција за дјецу и младе са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији
Срби се окупили у Косовској Митровици због хапшења Арсенијевића Срби се окупили у Косовској Митровици због хапшења Арсенијевића
Најчитаније
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    19h 48m
    0
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    21h 25m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    20h 19m
    0
  • Крађа грађевинског материјала у Источној Илиџи
    22h 46m
    0
  • Мртве рибе плутају по мору
    17h 27m
    0