Срби само бранили своја огњишта

22.04.2023. 09:26
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Сарајево током рата у БиХ није било опкољено од Срба, као што говоре Бошњаци, него је било подијељено на српско и бошњачко и међусобно блокирано и опкољено, оцијењено је на панелу о теми “Да ли је Сарајево био опкољен и блокиран град?”.

Говорећи на панелу, одржаном у организацији Удружења “Центар за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију - Истина и правда” из Источног Сарајева, истраживач ратних злочина Симо Тушевљак истакао је да је у Сарајеву извршен урбицид и геноцид над Србима и да већ више од 20 година у породилиштима тог града није уписано ниједно српско дијете.

- Али српска гробља у свим сарајевским насељима говоре о постојању Срба на тим просторима и ономе шта им се десило у Сарајеву - поручио је он. Нагласио је да су највећи страдалници у рату у БиХ били Срби из Сарајева, и они који су остали и они који су изашли, као и они који су изгубили Српско Сарајево послије Дејтона.

- Излазили су из Сарајева у папучама и чарапама, преписивали своју имовину или су убијани. Већ у марту и априлу 1992. године долази до огромне пљачке српске имовине у том граду - подсјетио је Тушевљак.

Он је рекао да је ријека Миљацка у сарајевском насељу Ступ избацивала тијела убијене српске дјеце, да је у разним мучилиштима и јавним кућама у том граду силовано на стотине Српкиња те да су све муслиманске ровове на борбеним линијама око Сарајева ископали Срби, који су присиљени на то, а послије их је муслиманска пропаганда приказивала као жртве српских снага.

Тушевљак је напоменуо да су регистровали око 3.300 жртава ратног злочина против српских цивила, војника и полицајаца који нису погинули у борбама, него су убијени снајперима, у логорима или гранатама те да су подигнуте 273 кривичне пријаве против извршилаца тих злочина.

- Нигдје нисмо напали Сарајево, само смо бранили своја огњишта и домове гдје су биле наше породице. У Сарајевско-романијском корпусу 95 одсто војника је рођено и живјело у Сарајеву, док их је на муслиманској страни било много из Новог Пазара, Тутина, Бијелог Поља - рекао је Тушевљак.

Предсједник Удружења “Истина и правда” из Источног Сарајева Душан Шеховац је указао на лажи и манипулације догађајима у Сарајеву на примјеру напада на Српску Илиџу 21. априла 1992. од муслиманских снага те навео да је тај догађај током времена описиван прво као напад ради ослобађања, па контранапад и на крају као одбрана.

- Све то треба да покаже да су они били жртве, а Срби агресори и лоши момци. Велику улогу у томе је играла и међународна заједница и медији које су Бошњаци платили и који су за њих радили - рекао је Шеховац, који је био и предсједник српске општине Илиџа.

Нагласио је да су муслимански напад снимили бројни свјетски медији који су тада били на Илиџи, али да су ти снимци касније злоупотријебљени и представљени као “доказ српске агресије и опсаде Сарајева”.

- Срби су само изашли у своја дворишта да бране своје - рекао је Шеховац.

Међу публиком је био и новинар и уредник некадашњег “Канала С” Драган Божанић, који је позвао да се више прича о страдању Срба у Сарајеву те напоменуо да се не зна ни колико је уопште Срба настрадало у том граду, као и да се говори о цифрама од 6.000, па чак и до 13.000. На почетку скупа присутне је у име организатора поздравио шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић, а речено је и да “Удружење истина и правда” из Источног Сарајева припрема филм и монографију о страдању сарајевских Срба.

Снимци

На скупу су приказани снимци страних телевизијских кућа муслиманског напада на Српску Илиџу, приказане су и мапе сарајевских општина, опсадних прстенова и српских и бошњачких, као и разграничења.

Аутор: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    1h 57m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    1h 37m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    5h 0m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    23h 39m
    11
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    5h 57m
    0