Srbi samo branili svoja ognjišta

22.04.2023. 09:26
0
IZVOR: glassrpske.com

Sarajevo tokom rata u BiH nije bilo opkoljeno od Srba, kao što govore Bošnjaci, nego je bilo podijeljeno na srpsko i bošnjačko i međusobno blokirano i opkoljeno, ocijenjeno je na panelu o temi “Da li je Sarajevo bio opkoljen i blokiran grad?”.

Govoreći na panelu, održanom u organizaciji Udruženja “Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva, istraživač ratnih zločina Simo Tuševljak istakao je da je u Sarajevu izvršen urbicid i genocid nad Srbima i da već više od 20 godina u porodilištima tog grada nije upisano nijedno srpsko dijete.

- Ali srpska groblja u svim sarajevskim naseljima govore o postojanju Srba na tim prostorima i onome šta im se desilo u Sarajevu - poručio je on. Naglasio je da su najveći stradalnici u ratu u BiH bili Srbi iz Sarajeva, i oni koji su ostali i oni koji su izašli, kao i oni koji su izgubili Srpsko Sarajevo poslije Dejtona.

- Izlazili su iz Sarajeva u papučama i čarapama, prepisivali svoju imovinu ili su ubijani. Već u martu i aprilu 1992. godine dolazi do ogromne pljačke srpske imovine u tom gradu - podsjetio je Tuševljak.

On je rekao da je rijeka Miljacka u sarajevskom naselju Stup izbacivala tijela ubijene srpske djece, da je u raznim mučilištima i javnim kućama u tom gradu silovano na stotine Srpkinja te da su sve muslimanske rovove na borbenim linijama oko Sarajeva iskopali Srbi, koji su prisiljeni na to, a poslije ih je muslimanska propaganda prikazivala kao žrtve srpskih snaga.

Tuševljak je napomenuo da su registrovali oko 3.300 žrtava ratnog zločina protiv srpskih civila, vojnika i policajaca koji nisu poginuli u borbama, nego su ubijeni snajperima, u logorima ili granatama te da su podignute 273 krivične prijave protiv izvršilaca tih zločina.

- Nigdje nismo napali Sarajevo, samo smo branili svoja ognjišta i domove gdje su bile naše porodice. U Sarajevsko-romanijskom korpusu 95 odsto vojnika je rođeno i živjelo u Sarajevu, dok ih je na muslimanskoj strani bilo mnogo iz Novog Pazara, Tutina, Bijelog Polja - rekao je Tuševljak.

Predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac je ukazao na laži i manipulacije događajima u Sarajevu na primjeru napada na Srpsku Ilidžu 21. aprila 1992. od muslimanskih snaga te naveo da je taj događaj tokom vremena opisivan prvo kao napad radi oslobađanja, pa kontranapad i na kraju kao odbrana.

- Sve to treba da pokaže da su oni bili žrtve, a Srbi agresori i loši momci. Veliku ulogu u tome je igrala i međunarodna zajednica i mediji koje su Bošnjaci platili i koji su za njih radili - rekao je Šehovac, koji je bio i predsjednik srpske opštine Ilidža.

Naglasio je da su muslimanski napad snimili brojni svjetski mediji koji su tada bili na Ilidži, ali da su ti snimci kasnije zloupotrijebljeni i predstavljeni kao “dokaz srpske agresije i opsade Sarajeva”.

- Srbi su samo izašli u svoja dvorišta da brane svoje - rekao je Šehovac.

Među publikom je bio i novinar i urednik nekadašnjeg “Kanala S” Dragan Božanić, koji je pozvao da se više priča o stradanju Srba u Sarajevu te napomenuo da se ne zna ni koliko je uopšte Srba nastradalo u tom gradu, kao i da se govori o ciframa od 6.000, pa čak i do 13.000. Na početku skupa prisutne je u ime organizatora pozdravio šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, a rečeno je i da “Udruženje istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva priprema film i monografiju o stradanju sarajevskih Srba.

Snimci

Na skupu su prikazani snimci stranih televizijskih kuća muslimanskog napada na Srpsku Ilidžu, prikazane su i mape sarajevskih opština, opsadnih prstenova i srpskih i bošnjačkih, kao i razgraničenja.

Autor: Veljko Zeljković

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    22h 45m
    0
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    6m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    18h 29m
    1
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    20h 53m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    21h 7m
    0