Срби учествовали у раду Савјета министара, усвојена одлука о привременом финансирању

28.09.2021. 18:40
1
ИЗВОР: Катера

Савјет министара БиХ на данашњој ванредној телефонској сједници усвојио је Приједлог одлуке о привременом финансирању чиме је фактички деблокиран рад институција БиХ.

Приједлог одлуке о привременом финансирању заједничких институција и међународних обавеза БиХ за период октобар - децембар за текућу 2021. годину, у износу од 249 милиона КМ једногласно је усвојен, преноси Новинска агенција СРНА.

Овом одлуком осигурано је несметано функционисање институција БиХ, занимљиво је да су сједници присуствовали и министри  из Републике Српске, те тиме очигледно прекршили одлуку Народне скупштине Републике Српске о "бојкоту институција БиХ".

Подсјећамо, у јулу текуће године одржан је састанак парламентарних странака из Републике Српске, а лидери ових партија најавили су бојкот институција БиХ и неучествовање Срба у било каквом одлучивању и раду у овим институцијама због одлуке претходног високог представника за БиХ Валентина Инцка да искористи такозвана "бонска овлаштења" и наметне допуне Кривичног закона БиХ којим се забрањује и кажњава негирање наводног геноцида у Сребреници.

Једна од одлука донесених на састанку лидера владајућих и опозиционих партија у Српској била је да српски представници у заједничким институцијама неће учествовати у раду и неће доносити било какве одлуке, док се "питање наметања високог представника не ријеши".

Међутим, усвајање данашње одлуке од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије тражио је високи представник Кристијан Шмит, чиме је рад институција БиХ очигледно деблокиран.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zox 28.09.2021. 20:45
    Baš da čujemo komentar Dodika na ovo,kako će on to lijepo da nam upakuje i ubjedi nas da je to super za narod ,a on se posrao na narodnu skupštinu i njene odluke koje je sam inicirao. Fuj
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 33m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 47m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 54m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    41m
    1
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 24m
    0