Srbi učestvovali u radu Savjeta ministara, usvojena odluka o privremenom finansiranju

28.09.2021. 18:40
1
IZVOR: Katera

Savjet ministara BiH na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju čime je faktički deblokiran rad institucija BiH.

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju zajedničkih institucija i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar - decembar za tekuću 2021. godinu, u iznosu od 249 miliona KM jednoglasno je usvojen, prenosi Novinska agencija SRNA.

Ovom odlukom osigurano je nesmetano funkcionisanje institucija BiH, zanimljivo je da su sjednici prisustvovali i ministri  iz Republike Srpske, te time očigledno prekršili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o "bojkotu institucija BiH".

Podsjećamo, u julu tekuće godine održan je sastanak parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, a lideri ovih partija najavili su bojkot institucija BiH i neučestvovanje Srba u bilo kakvom odlučivanju i radu u ovim institucijama zbog odluke prethodnog visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da iskoristi takozvana "bonska ovlaštenja" i nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

Jedna od odluka donesenih na sastanku lidera vladajućih i opozicionih partija u Srpskoj bila je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi bilo kakve odluke, dok se "pitanje nametanja visokog predstavnika ne riješi".

Međutim, usvajanje današnje odluke od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije tražio je visoki predstavnik Kristijan Šmit, čime je rad institucija BiH očigledno deblokiran.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zox 28.09.2021. 20:45
    Baš da čujemo komentar Dodika na ovo,kako će on to lijepo da nam upakuje i ubjedi nas da je to super za narod ,a on se posrao na narodnu skupštinu i njene odluke koje je sam inicirao. Fuj
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 30m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 26m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 30m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 23m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 20m
    0