Србија добила дрон који открива посмртне остатке несталих

31.08.2020. 18:04
0
ИЗВОР: Srpska.info

Комисија за нестале Владе Србије на поклон је добила најсавременију америчку опрему - георадар са дроном који помаже да се на основу промјена у земљишту и на дубини до десет метара лакше открију локације с посмртним остацима несталих током ратних сукоба.

редсједник Комисије Вељко Одаловић рекао је новинарима да ће Србија ту опрему, вриједну 70.000 евра, а која је донација Владе Велике Британије и Програма УНДП, по потреби уступати и Приштини, Загребу и Сарајеву, јер границе и административна линија не смију бити препрека за рјешавање неријешених судбина још 10.025 несталих.

Опрема ће нам помоћи да убрзамо процес, да напредујемо и материјално и временски, да претражимо локације на које Приштина, Загреб или Сарајево укажу, рекао је Одаловић и додао да би она могла да се употреби за претрагу локације Кижевак код Руднице, потом Козарево између Рашке и Новог Пазара и у Сјеници код рудника Штаваљ.

Такође, како додаје значајно би било да се истраже и локације на КиМ попут Кошара, Ливочког језера…

Амбасадорка Велике Британије Шан Маклауд рекла је да процес потраге за несталим не може бити готов док се и посљедњи нестали не идентификује. Према њеним ријечим, влада у Лондону подржава тај процес имајући на уму да помирења нема без расвјетљивања судбине несталих.

– Док год постоји сумња да неко не жели да открије мјесто на коме се можда налазе посмртни остаци несталих, не можемо говорорити ни о отклањању посљедица ратних сукоба – рекла је Меклауд и додала да вјерује да ће на овај начин Лондон помоћи и дијалог Београда и Приштиние.

Представница УНДП Франсин Пикап подсјетила је да је од 40.000 несталих на тлу СФРЈ до сада идентификовано 70 одсто људи, што је, како је оцјенила, ипак добар резултат ако се узме у обзир ситуација у другим дијеловима свијета.

УНДП је, како каже, спреман да пружи подршку Влади Србији око закона о статусу несталих, ако се она одлучи на тај корак.

Предсједник Комисије оцјенио је да је динамика расвјетљавања судбине несталих незадовољавајућа, и најавио да ће наредни састанак комисија бити 16. септембра.

Одаловић је рекао да је до сада на територији Србије пронађено нешто више од 1.300 посмртних остатака несталих, који су ту били измјештени или су доплутали Савом. Додао је да је Србија све учинила да се открију и идентификују нестали, као и да очекује да то учине и остали.

Нова опрема моћи ће да се користи за претрагу сваку врсту терена, па и оног кршевитог. Дрон неће моћи да се употребљава једино по киши, олуји и снијегу. Олакшаће претрагу локација јер неће бити потребно да се на терен излази за тешком механизацијом, да се вади на хиљаде кубика земље, понекад и без резултата.

Србија трага за још 1.643 нестале особе, БиХ 6.400, а Хрватска 1.947.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    14h 53m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    14h 24m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    10h 40m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    14h 47m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    6h 35m
    2