Србија: Двоје дјеце добило Кавасакијев синдром од короне

19.05.2020. 09:28
0
ИЗВОР: Kurir

Двоје дјеце у Србији добило је такозвани токсични шок синдром током инфекције коронавирусом (multisystem inflammatory syndrom in children), нови синдром који је уочен у Америци и Европи прије три, четири недјеље, а на који је Амерички центар за контролу и превенцију болести упозорио љекаре широм планете.

Ови нови симптоми личе на такозвани Кавасакијев синдром, који карактеришу висока температуру, осип по кожи, увећање лимфних чворова на врату или лимфаденопатија, црвенило очију, пролив, повраћање, упала зидова крвних судова или васкулитис. Ове симптоме развило је 230 малишана у Европи, од којих је двоје умрло. Америка је пријавила сличне случајеве, док у Србији стручњаци успјешно завршавају лијечење двоје малих пацијената у Институту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“.

- Досад су се у Србији појавила два случаја и оба су код нас на институту. Њихова клиничка слика личи на такозвани Кавасакијев синдром, баш као што је то описано у свијету, а то је васкулитис или запаљење зидова крвних судова. Ипак, у питању је нетипични васкулитис, по типу Кавасакија, јер се код дјеце углавном јавља до пете године. Ово двоје пацијената су старији, од осам и девет година. Такође, код њих није у пуној мјери испољен тај синдром, нису имали све критеријуме за њега, као што су лимфаденопатија и други. Углавном таква дјеца имају осип по кожи, гастроинтестиналне сметње, високу температуру, а виђа се и коњунктивитис. Једно од ово двоје дјеце добило је инфекцију миокарда или средњег слоја зида срца, док је друго имало такозвану дилатацију или ширење коронарних или срчаних артерија - рекао је за Курир проф. др Предраг Минић, начелник пулмологије у институту, и додао:

- Хвала богу, оба пацијента су добро одреаговала на терапију, која се, иначе, даје за Кавасакијев синдром. Добила су интравенски имуноглобулин и високе дозе стероида. Да се таква стања, слична Кавасакијевом синдрому, јављају код дјеце која су позитивна на коронавирус, примијетили су Енглези прије три, четири недјеље и то се манифестује као токсични шок синдром. Наши болесници су добро лијечени и убиљежени су у регистар који се за то води.

Др Минић је навео и да је код једног дјетета тест на коронавирус био позитивна, док код другог није.

- Али оба пацијента су имала у крви позитивна антитијела, што значи да су били инфицирани ковидом - казао је он.

Истовремено, Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да се хитно и врло пажљиво мора истражити необјашњиви синдром вишеструких упала који погађа дјецу.

- Симптоми упалног синдрома су висока температура, стомачне тегобе, осип, срчане сметње. Синдром је чешћи током актуелне пандемије, али појављује се и код дјеце која нису позитивна на коронавирус. Засад знамо веома мало о овом синдрому упале - рекла је епидемиолог СЗО Марија ван Керкове.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 45m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 40m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 45m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 34m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 43m
    3