Србија купила документ којим Хитлер наређује напад на Југославију

29.11.2023. 21:48
1
ИЗВОР: srna.rs

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку, саопштено је из Владе Србије.

На иницијативу коју је Музеј жртава геноцида упутио предсједнику Србије Александру Вучићу, као и на молбу предсједника, Влада Србије је обезбиједила неопходна средства за куповину једног од најзначајнијих докумената за цјелокупну историју српског народа.

Директива број 25, коју је потписао Хитлер, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од данас у власништву Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог свјетског рата на територији Краљевине Југославије 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од Аустроугарског царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, Хитлер је овим документом означио почетак четворогодишњих драматичних борби и безмјерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Између осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије дијелови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној цјелокупној територији.

- Овај непроцењиво вредан документ и историјски извор који се од данас налази у поседу Србије истовремено је представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили период Другог светског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије - наводи се у саопштењу Владе Србије.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Ja 30.11.2023. 18:51
  A od koga su otkupljeni,od Nijemaca🤣ovim otkupom opet nas j.bu u mozak e sada ih treba tužiti i debelo naplatiti pa da se i sadašnja fašistićka Njemaćka pod okriljem Evrope oglobi za sva nedjela a ne kao ovako da nam naplaćuju dokumenta urađena u čuj 13 originala pa koliko im je onda trebalo originala za sve zemlje koje su napale
Повезане вијести
Хитлерова странка одговорна за десетине милиона убијених људи Хитлерова странка одговорна за десетине милиона убијених људи
Хитлерове биљешке продате на аукцији за 34 хиљаде евра Хитлерове биљешке продате на аукцији за 34 хиљаде евра
Аустријска полиција усељава се у Хитлерову родну кућу Аустријска полиција усељава се у Хитлерову родну кућу
Најчитаније
 • Преминуо Сретен Срето Петронић
  3h 32m
  1
 • Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
  3h 35m
  0
 • "Краљица џепароша" поново у акцији
  10h 18m
  3
 • Земљотрес јачине 2,8 степена на подручју Сарајева
  9h 17m
  0
 • Упозорење: Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме
  4h 44m
  0