Srbija kupila dokument kojim Hitler naređuje napad na Jugoslaviju

29.11.2023. 21:48
1
IZVOR: srna.rs

Srbija je kupila originalnu verziju direktive od 27. marta 1941. godine kojom je tadašnji njemački kancelar Adolf Hitler naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na inicijativu koju je Muzej žrtava genocida uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsjednika, Vlada Srbije je obezbijedila neophodna sredstva za kupovinu jednog od najznačajnijih dokumenata za cjelokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva broj 25, koju je potpisao Hitler, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od Austrougarskog carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, Hitler je ovim dokumentom označio početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Između ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Sadržaj ove direktive rezultirao je i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji.

- Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili period Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Ja 30.11.2023. 18:51
  A od koga su otkupljeni,od Nijemaca🤣ovim otkupom opet nas j.bu u mozak e sada ih treba tužiti i debelo naplatiti pa da se i sadašnja fašistićka Njemaćka pod okriljem Evrope oglobi za sva nedjela a ne kao ovako da nam naplaćuju dokumenta urađena u čuj 13 originala pa koliko im je onda trebalo originala za sve zemlje koje su napale
Povezane vijesti
Hitlerova stranka odgovorna za desetine miliona ubijenih ljudi Hitlerova stranka odgovorna za desetine miliona ubijenih ljudi
Hitlerove bilješke prodate na aukciji za 34 hiljade evra Hitlerove bilješke prodate na aukciji za 34 hiljade evra
Austrijska policija useljava se u Hitlerovu rodnu kuću Austrijska policija useljava se u Hitlerovu rodnu kuću
Najčitanije
 • Preminuo Sreten Sreto Petronić
  2h 37m
  0
 • "Kraljica džeparoša" ponovo u akciji
  9h 23m
  3
 • Zemljotres jačine 2,8 stepena na području Sarajeva
  8h 22m
  0
 • Priča o čiča Sretu Petroniću iz Pala i njegovoj Heleni
  2h 40m
  0
 • Upozorenje: Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme
  3h 49m
  0