Србија купује Комерцијалну банку у Српској, Црној Гори и српској покрајини КиМ

17.06.2021. 21:38
0
ИЗВОР: capital.ba

Банка Поштанска штедионица из Србије заинтересована је за куповину Комерцијалне банке Бањалука и писмо намјере о томе већ је упућено у Љубљану –  НЛБ Групи која је власник матичне Комерцијалне банке Београд, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Поред Комерцијалне банке у Бањалуци, Поштанска штедионица је заинтересована и за куповину Комерцијалне банке у Црној Гори и у јужној српској покрајини Косову и Метохији, а министар финансија Србије је већ дао сагласност да се иде у поменуту куповину.

- НЛБ је спремна да прода све дијелове Комерцијалне банке, осим оног у Србији, и то за књиговодствену цијену. Међутим, Поштанска штедионица у преговорима понудила 60 одсто књиговодствене вриједности. Писмо намјере је послато у Словенију - навео је извор KАПИТАЛ-а упућен у тај посао.

Иако је, након што је НЛБ купила Комерцијалну банку, помињано њихово спајање, у НЛБ су закључили да им је то ризично и да желе само Комерцијалну банку у Србији.

С друге стране, власт у Србији сматра да им је стратешки интерес да и преко банкарског сектора задрже утицај у Републици Српској, Црној Гори и у српској покрајини Косову и Метохији.

Поштанска штедионица је у власништву Србије која има 79,01 одсто акција, ЈП Пошта Србије (19,95%), Републичког фонда ПИО (1,01%) и Фонда за развој Републике Србије (0,03%).

Коментари 0
Повезане вијести
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 19m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 32m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    11h 3m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 26m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 19m
    0