Srbija kupuje Komercijalnu banku u Srpskoj, Crnoj Gori i srpskoj pokrajini KiM

17.06.2021. 21:38
0
IZVOR: capital.ba

Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu –  NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, saznaje portal KAPITAL.

Pored Komercijalne banke u Banjaluci, Poštanska štedionica je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori i u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, a ministar finansija Srbije je već dao saglasnost da se ide u pomenutu kupovinu.

- NLB je spremna da proda sve dijelove Komercijalne banke, osim onog u Srbiji, i to za knjigovodstvenu cijenu. Međutim, Poštanska štedionica u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrijednosti. Pismo namjere je poslato u Sloveniju - naveo je izvor KAPITAL-a upućen u taj posao.

Iako je, nakon što je NLB kupila Komercijalnu banku, pominjano njihovo spajanje, u NLB su zaključili da im je to rizično i da žele samo Komercijalnu banku u Srbiji.

S druge strane, vlast u Srbiji smatra da im je strateški interes da i preko bankarskog sektora zadrže uticaj u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Poštanska štedionica je u vlasništvu Srbije koja ima 79,01 odsto akcija, JP Pošta Srbije (19,95%), Republičkog fonda PIO (1,01%) i Fonda za razvoj Republike Srbije (0,03%).

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 19m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 47m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 20m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 12m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 20m
    0