Србија међу пет земаља за испитивање кинеских вакцина

05.09.2020. 18:59
0
ИЗВОР: СРНА

Србија се налази међу пет земаља које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против вируса корона, које су произвеле Кинеска национална биотехничка групација (ЦНБГ) и "Синовак Бајотек", саопштено је из ових компанија.

Србија и Пакистан налазе се међу земљама које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против вируса корона, преноси агенција Ројтерс.

Кинеске компаније укључују више земаља у процес тестирања вакцина да би добиле коначна одобрења за њихову употребу с обзиром на то да све мањи број нових случајева заразе у Кини чини ту државу незадовољавајућим мјестом за таква испитивања.

Како би добиле дозволу за масовну употребу вакцина фармацеутске компаније морају да докажу да су безбједне и довољно ефикасне и то на основу података прикупљених у обимној трећој фази клиничких испитивања, наводи се у саопштењу.

Трећом фазом клиничких испитивања биће обухваћено више од 50.000 људи у више од 10 земаља, рекао је Жанг.

Србија ће учествовати у клиничким испитивањима обје вакцине коју је произвела Кинеска национална биотехничка групација, док ће у Пакистану бити тестирана вакцина коју је развила подружница те компаније из Пекинга, потврдио је њен потпредсједник Јунтао Жанг.

Тестирања вакцина већ су почела у Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреину, Перуу, Мароку, Аргентини и Јордану.

Кина је дозволила да двије потенцијалне вакцине које је произвела групација ЦНБГ и једну коју је произвела компанија "Синовак Бајотек" буду испитане међу мањим групама људи који су под великим ризиком од заразе, као што су медицински радници, преноси РТС.

У Србији је од почетка епидемије укупно тестирано 974.411 људи, а вирус корона потврђен је код 31.849 особа.

Од посљедица заразе преминуле су 723 особе.

Према најновијим подацима, вирус корона потврђен је код 77 особа, а од преминуло је још двоје људи.

Вирус је потврђен код једне ученице шестог разреда у Основној школи "Вук Караџић" у Крагујевцу, рекао је директор школе Бојан Конатар.

Он је навео да је ученица била на настави првог дана школске године са својом сестром, а мајка их је 1. септембра увече одвела на тестирање.

- Реч је о још једном неодговорном понашању родитеља - истакао је Конатар, те додао да су родитељи послали дијете у школу иако су знали да је била у контакту са особом која је заражена вирусом корона. 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    17h 14m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 58m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    22h 3m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    22h 7m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 34m
    0