Србија на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле

17.01.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Српско лекарско друштво упозорило је да се Србија налази на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле због драстичног пада примјене ММР вакцине протеклих година.

У апелу извршног одбора Српског лекарског друштва упозорава се да су ово високо заразне и веома озбиљне вирусне инфекције од којих, осим вакцинације, нема другог начина заштите.

- Морбили узрокују тешке облике пнеумоније и менингоенцефалитиса које се, нажалост, неретко завршавају и фатално. Поред тога, вирус морбила обара одбрамбене снаге организма и на тај начин доводи до реактивације латентних /прикривених/ инфекција и бактеријских суперинфекција - наводи се у саопштењу извршног одбора Српског лекарског друштва.

У саопштењу се истиче да ова болест угрожава све старосне групације, а посебно дјецу.

Српско лекарско друштво упозорава да вирус мумпса /заушци/ такође узрокује инфекције централног нервног система и панкреатитис, а уколико се деси код дјечака у пубертету изазива и стерилитет, док рубеола током трудноће доводи до тешких оштећења плода.

Љекари истичу да је узрок одустајања од примјене ММР вакцине неосновани страх од аутизма као резултат некомпетентних, лажних, неодговорних па и недобронамјерних информација којима су изложени родитељи.

- Иако је то карактеристика и лоша страна демократског друштва, мислимо да би сви, било групе или појединци, који заступају и пропагирају такве дезинформације са несагледивим последицама, морали сносити адекватну одговорност сразмерно тежини недела - наводе из Српског лекарског друштва.

Српски љекари истакли су да ММР вакцина, осим ефикасне заштите од ових инфекција, нема никакве повезаности са аутизмом, те да су те чињенице егзактно и неспорно научно доказане.

- Молимо родитеље који нису заштитили своју децу ММР вакцином да то без оклевања и што пре учине - наводе из Српског лекарског друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Дуел Црне Горе и Србије проглашен високим ризиком Дуел Црне Горе и Србије проглашен високим ризиком
Хуманитарно удружење „Свети Сава“ из Пала организовало бесплатно скијање за дјецу Хуманитарно удружење „Свети Сава“ из Пала организовало бесплатно скијање за дјецу
Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  11h 6m
  3
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  10h 1m
  5
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  12h 34m
  0
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  13h 34m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  7h 19m
  4