Србија на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле

17.01.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Српско лекарско друштво упозорило је да се Србија налази на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле због драстичног пада примјене ММР вакцине протеклих година.

У апелу извршног одбора Српског лекарског друштва упозорава се да су ово високо заразне и веома озбиљне вирусне инфекције од којих, осим вакцинације, нема другог начина заштите.

- Морбили узрокују тешке облике пнеумоније и менингоенцефалитиса које се, нажалост, неретко завршавају и фатално. Поред тога, вирус морбила обара одбрамбене снаге организма и на тај начин доводи до реактивације латентних /прикривених/ инфекција и бактеријских суперинфекција - наводи се у саопштењу извршног одбора Српског лекарског друштва.

У саопштењу се истиче да ова болест угрожава све старосне групације, а посебно дјецу.

Српско лекарско друштво упозорава да вирус мумпса /заушци/ такође узрокује инфекције централног нервног система и панкреатитис, а уколико се деси код дјечака у пубертету изазива и стерилитет, док рубеола током трудноће доводи до тешких оштећења плода.

Љекари истичу да је узрок одустајања од примјене ММР вакцине неосновани страх од аутизма као резултат некомпетентних, лажних, неодговорних па и недобронамјерних информација којима су изложени родитељи.

- Иако је то карактеристика и лоша страна демократског друштва, мислимо да би сви, било групе или појединци, који заступају и пропагирају такве дезинформације са несагледивим последицама, морали сносити адекватну одговорност сразмерно тежини недела - наводе из Српског лекарског друштва.

Српски љекари истакли су да ММР вакцина, осим ефикасне заштите од ових инфекција, нема никакве повезаности са аутизмом, те да су те чињенице егзактно и неспорно научно доказане.

- Молимо родитеље који нису заштитили своју децу ММР вакцином да то без оклевања и што пре учине - наводе из Српског лекарског друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 53m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    11h 23m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    19h 46m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 4m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    16h 15m
    0