Србија на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле

17.01.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Српско лекарско друштво упозорило је да се Србија налази на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле због драстичног пада примјене ММР вакцине протеклих година.

У апелу извршног одбора Српског лекарског друштва упозорава се да су ово високо заразне и веома озбиљне вирусне инфекције од којих, осим вакцинације, нема другог начина заштите.

- Морбили узрокују тешке облике пнеумоније и менингоенцефалитиса које се, нажалост, неретко завршавају и фатално. Поред тога, вирус морбила обара одбрамбене снаге организма и на тај начин доводи до реактивације латентних /прикривених/ инфекција и бактеријских суперинфекција - наводи се у саопштењу извршног одбора Српског лекарског друштва.

У саопштењу се истиче да ова болест угрожава све старосне групације, а посебно дјецу.

Српско лекарско друштво упозорава да вирус мумпса /заушци/ такође узрокује инфекције централног нервног система и панкреатитис, а уколико се деси код дјечака у пубертету изазива и стерилитет, док рубеола током трудноће доводи до тешких оштећења плода.

Љекари истичу да је узрок одустајања од примјене ММР вакцине неосновани страх од аутизма као резултат некомпетентних, лажних, неодговорних па и недобронамјерних информација којима су изложени родитељи.

- Иако је то карактеристика и лоша страна демократског друштва, мислимо да би сви, било групе или појединци, који заступају и пропагирају такве дезинформације са несагледивим последицама, морали сносити адекватну одговорност сразмерно тежини недела - наводе из Српског лекарског друштва.

Српски љекари истакли су да ММР вакцина, осим ефикасне заштите од ових инфекција, нема никакве повезаности са аутизмом, те да су те чињенице егзактно и неспорно научно доказане.

- Молимо родитеље који нису заштитили своју децу ММР вакцином да то без оклевања и што пре учине - наводе из Српског лекарског друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић у Генералној скупштини УН: Скоро све западне силе брутално погазиле Резолуцију 1244 Вучић у Генералној скупштини УН: Скоро све западне силе брутално погазиле Резолуцију 1244
Младунче лава пронађено на путу код Суботице (ВИДЕО) Младунче лава пронађено на путу код Суботице (ВИДЕО)
Србија 28. селекција свијета, "Орлови" назадовали три позиције на ФИФА ранг листи Србија 28. селекција свијета, "Орлови" назадовали три позиције на ФИФА ранг листи
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  19h 14m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  20h 42m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  18h 54m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  16h 0m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  21h 43m
  0