Srbija na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole

17.01.2023. 13:03
0
IZVOR: srna.rs

Srpsko lekarsko društvo upozorilo je da se Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole zbog drastičnog pada primjene MMR vakcine proteklih godina.

U apelu izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva upozorava se da su ovo visoko zarazne i veoma ozbiljne virusne infekcije od kojih, osim vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

- Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih /prikrivenih/ infekcija i bakterijskih superinfekcija - navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

U saopštenju se ističe da ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno djecu.

Srpsko lekarsko društvo upozorava da virus mumpsa /zaušci/ takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dječaka u pubertetu izaziva i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Ljekari ističu da je uzrok odustajanja od primjene MMR vakcine neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamjernih informacija kojima su izloženi roditelji.

- Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi adekvatnu odgovornost srazmerno težini nedela - navode iz Srpskog lekarskog društva.

Srpski ljekari istakli su da MMR vakcina, osim efikasne zaštite od ovih infekcija, nema nikakve povezanosti sa autizmom, te da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane.

- Molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine - navode iz Srpskog lekarskog društva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ledo "zaledio" i Zagreb, sele pogon u Srbiju Ledo "zaledio" i Zagreb, sele pogon u Srbiju
Uhapšen Simon Vukčević Uhapšen Simon Vukčević
Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  9h 33m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  23h 15m
  0
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  10h 37m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  11h 9m
  0
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  8h 27m
  0