Srbija na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole

17.01.2023. 13:03
0
IZVOR: srna.rs

Srpsko lekarsko društvo upozorilo je da se Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole zbog drastičnog pada primjene MMR vakcine proteklih godina.

U apelu izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva upozorava se da su ovo visoko zarazne i veoma ozbiljne virusne infekcije od kojih, osim vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

- Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih /prikrivenih/ infekcija i bakterijskih superinfekcija - navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

U saopštenju se ističe da ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno djecu.

Srpsko lekarsko društvo upozorava da virus mumpsa /zaušci/ takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dječaka u pubertetu izaziva i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Ljekari ističu da je uzrok odustajanja od primjene MMR vakcine neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamjernih informacija kojima su izloženi roditelji.

- Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi adekvatnu odgovornost srazmerno težini nedela - navode iz Srpskog lekarskog društva.

Srpski ljekari istakli su da MMR vakcina, osim efikasne zaštite od ovih infekcija, nema nikakve povezanosti sa autizmom, te da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane.

- Molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine - navode iz Srpskog lekarskog društva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    5h 20m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    23h 3m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    17h 20m
    6
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    18h 54m
    0
  • Akcija "Blek taj": Među uhapšenima visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija
    23h 25m
    1