Србија ограничила цијене хљеба, код нас дупло скупљи

13.05.2022. 20:20
1
ИЗВОР: rtvbn.com

Док су власти у Србији ограничавањем цијене хљеба на 3 мјесеца зауставили неконтролисано поскупљење ове основне животне намирнице, у Републици Српској цијене хљеба не престају да расту.

Хљеб посавац у наредна 3 мјесеца у Србији неће моћи да буде скупљи од 49 динара што износи око 80 фенинга. Уредбом је настављено ограничавање цијене хљеба.

За разлику од Србије гдје су интервенције пшеницом из робних резерви дале резултат, у Републици Српској која нема робне резерве, цијена хљеба не престаје да расте па је ова намирница вишеструко скупља него у Србији. За хљеб је потребно издвојити и преко 2 конвертибилне марке.

Грађани су огорчени.

Пекари у Републици Српској кажу да ограничења цијене код нас нема, па се нови раст цијена ове намирнице се десио због поскупљења пшенице на берзама.

Од  заустављања даљег расти или знижавања цијене хљеба која седмицама не престаје да дивља,   према ријечима премијера у Републици Српској за сада нема ништа.

За разлику од Србије гдје у робним резервама постоје сировине којима се може интервенисати и ограничити цијене основних животних намирница, кажу економисти, Република Српска је из године у годину све више неспремна за било какве поремећаје на тржишту, због чега су грађани, каже струка, препуштени сами себи.

Цијене основних животних намирница су достигле историјски максимум. Поред хљеба и брашна, енормна су и поскупљења меса, јестивог уља, горива.. Из седмице у седмицу цијене пробијају рекорде, па за исто новца у продавницама се сваким даном може купити све мање намирница.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    my name 14.05.2022. 07:23
    Bice brasna,bice hljeba, glasali ste kako treba!?
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 0m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 15m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 33m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 25m
    0