Србија ограничила цијене хљеба, код нас дупло скупљи

13.05.2022. 20:20
1
ИЗВОР: rtvbn.com

Док су власти у Србији ограничавањем цијене хљеба на 3 мјесеца зауставили неконтролисано поскупљење ове основне животне намирнице, у Републици Српској цијене хљеба не престају да расту.

Хљеб посавац у наредна 3 мјесеца у Србији неће моћи да буде скупљи од 49 динара што износи око 80 фенинга. Уредбом је настављено ограничавање цијене хљеба.

За разлику од Србије гдје су интервенције пшеницом из робних резерви дале резултат, у Републици Српској која нема робне резерве, цијена хљеба не престаје да расте па је ова намирница вишеструко скупља него у Србији. За хљеб је потребно издвојити и преко 2 конвертибилне марке.

Грађани су огорчени.

Пекари у Републици Српској кажу да ограничења цијене код нас нема, па се нови раст цијена ове намирнице се десио због поскупљења пшенице на берзама.

Од  заустављања даљег расти или знижавања цијене хљеба која седмицама не престаје да дивља,   према ријечима премијера у Републици Српској за сада нема ништа.

За разлику од Србије гдје у робним резервама постоје сировине којима се може интервенисати и ограничити цијене основних животних намирница, кажу економисти, Република Српска је из године у годину све више неспремна за било какве поремећаје на тржишту, због чега су грађани, каже струка, препуштени сами себи.

Цијене основних животних намирница су достигле историјски максимум. Поред хљеба и брашна, енормна су и поскупљења меса, јестивог уља, горива.. Из седмице у седмицу цијене пробијају рекорде, па за исто новца у продавницама се сваким даном може купити све мање намирница.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  my name 14.05.2022. 07:23
  Bice brasna,bice hljeba, glasali ste kako treba!?
Повезане вијести
Романија да чува своје природно насљеђе и ресурсе Романија да чува своје природно насљеђе и ресурсе
Ћутање о бомбардовању избјеглица Хрвати намећу као европску вриједност Ћутање о бомбардовању избјеглица Хрвати намећу као европску вриједност
Дојаве о бомбама биле лажне, полиција прегледала 224 школе Дојаве о бомбама биле лажне, полиција прегледала 224 школе
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  21h 11m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  15h 32m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  15h 21m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  18h 12m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 48m
  1