Србија продаје Бугарској војне авионе?

28.09.2019. 17:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министарство одбране Бугарске покренуло је 9. септембра поступак јавне набавке четири лака елисна школско-тренажна авиона.

Како наводи специјализовани портал"ТангоСикс", уговор који је процијењен на око 1,4 милиона долара без ПДВ-а, укључује испоруку до четири авиона, ваздухопловну опрему, комплетан сет алата и опреме за земаљско опслуживање авиона, контролно-мјерну опрему, техничку и оперативну документацију као и обуку до четири пилота инструктора и до 10 припадника ваздухопловно-техничке службе.

Рок за подношење понуда је 16. октобар а читав уговор мора да се испуни у року од 24 мјесеца од његовог потписивања.

Технички захтјеви за авион подразумијевају да се може користити за почетну дневну и ноћну обуку као и за обуку за инструментално летење (ИФР, мора бити у стању да испуни основне елементе сложеног пилотирања и да припада категорији акробатског авиона који задовољава ЕАСА стандарде ЦС-23 и ФАР23 или њихове еквиваленте.

Авион мора бити елисни, може бити са увлачећим или неувлачећим стајним трапом, може бити израђен од метала или композитних материјала, мода имати масу до 1500 кг, највећу максималну брзину не мању од 230 км/х, да има експлоатационо оптерећење од +6/-3 Г, да буде опремљен са тзв. "стакленим кокпитом", да има навигационе системе ВОР/ИЛС/ДМЕ, транспондер Мод С.

Интересантно је да је аутор текста на бугарском порталу, у набрајању могућих кандидата споменуо и српски школски авион Утва Ласта-95 кога, како је навео, користи Ратно ваздухопловство Србије и Ирака и који испуњава захтјеве. Претходно је наведено и да ваздухоплов не мора бити произведен у држави која је чланица НАТО и ЕУ, па је стога списак потенцијалних учесника на тендеру веома широк.

Од других авиона који се не производе НАТО или ЕУ држави споменут је пакистански МФИ-17 Мусхсхак који је врло популаран у исламским земљама а који је заснован на шведском авиону СААБ Суппортер. Од других авиона чије карактеристике такође одговарају задатим захтјевима ту су италијански Леонардо СФ-260, чешки Злин З-242 и њемачки Гроб Г 120А, сви ови авиони су популарно и широко употребљавано средство за обуку. Занимљиво да је теоретски могуће учешће и авиона ФЦ-4 (М540-Алдо) кога је конструисао бугарски ваздухопловни инжењер Александар Мариносјан.

Аеропрес подсјећа да је идеја за набавку лаких школско-тренажних авиона за РВ Бугарске достара стара и у ваздухопловним снагама постоји још од времена када је командант РВ-а био генерал Константин Попов (период 2011-2014.).

Овакви авиони, који имају много ниже трошкове коришћења од ПЦ-9М, намијењени су за почетни обуку, и према подацима до којих су дошли у бугарским војно-ваздухопловним снагама, то ће смањити трошкове до 10 пута због мале потрошње горива и потрошног материјала као и једноставне и јефтине техничке подршке.

Коментари 0
Повезане вијести
Дуел Црне Горе и Србије проглашен високим ризиком Дуел Црне Горе и Србије проглашен високим ризиком
Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења Без положеног испита возио 111 на сат брже од ограничења
Русија ће наставити да помаже Србији по питању КиМ Русија ће наставити да помаже Србији по питању КиМ
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  10h 4m
  3
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  11h 32m
  0
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  8h 59m
  5
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  12h 32m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  6h 17m
  3