Србија слави Дан државности, синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске

15.02.2024. 08:45
0
ИЗВОР: katera.news

Србија данас слави Дан државности - Сретење у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године и чин проглашења Сретењског устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

Обиљежавање је почело у 7.00 часова на Авали, код Београда, када је изасланик предсједника Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио церемонију полагања вијенаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака.

Централну државну церемонију, која ће почети у 10.00 часова код Споменика вожду Карађорђу у Орашцу, гдје је на збору 1804. године подигнут Први српски устанак, предводиће изасланик предсједника Србије, министар одбране Милош Вучевић, пише Срна.

Устанички скуп у Орашцу представља почетак обнове српске државности послије вишевијековне отоманске власти.

На збору старјешина у Орашцу 14. фебруара 1804. године за вођу устанка изабран је Ðорђе Петровић Карађорђе.

У наредних неколико година устаничка војска под његовим вођством у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим мјестима поразила је отоманске снаге и ослободила готово цијелу територију Београдског пашалука.

Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововјековне државе.

Синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске

Поводом Дана државности Србије – Сретења, предсједник Републике Српске Милорад Додик  и предсједник Србије Александар Вучић   договорили  су синхронизовани ватромет који ће бити уприличен у вечерњим часовима, у свим градовима Републике Српске, као и у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Синхронизовани ватромет почеће у 20 сати 32 минута и 11 секунди, преноси РТРС,

Такође, Палата Републике ће у вечерњим часовима бити осветљена у бојама заставе Србије.

Вучић уручује одликовања

Предсједник Александар Вучић уручиће данас одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности.

Премијерка Србије Ана Брнабић ће говорити на Сретењској академији "Културна дипломатија" у Крагујевцу, а догађају ће присуствовати и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Уз присуство државног руководства, државни празник биће обиљежен полагањем вијенаца и одавањем почасти на више локација у земљи, најављено је из министарстава.

Војска Србије организоваће церемоније полагања вијенаца у Крушевцу код Споменика косовским јунацима, у Краљеву на Тргу српских ратника, у Лесковцу код Споменика Народном хероју Кости Стаменковићу, као и у Горњем Милановцу код Споменика војводи Живојину Мишићу, у Врању код Барељефа вожду Карађорђу, и у Пожаревцу код Спомен-обиљежја „Милош Обреновић“, јављају Агенције.

Јуче је са Калемегданске, Петроварадинске и Нишке тврђаве у 16 часова извршена почасна артиљеријска паљба Гарде Војске Србије, поводом обиљежавања Дана државности уз дефиле бродова у Београду и Новом Саду.

Поводом Дана државности бројни музеји и установе попут Народног музеја Србије, Галерије Матице Српске и Државног архива Србије отворили су  изложбе у присуству државних званичника.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 21m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 17m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 1m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 13m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    18h 46m
    0