Srbija slavi Dan državnosti, sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske

15.02.2024. 08:45
0
IZVOR: katera.news

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Obilježavanje je počelo u 7.00 časova na Avali, kod Beograda, kada je izaslanik predsjednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka.

Centralnu državnu ceremoniju, koja će početi u 10.00 časova kod Spomenika voždu Karađorđu u Orašcu, gdje je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, predvodiće izaslanik predsjednika Srbije, ministar odbrane Miloš Vučević, piše Srna.

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševijekovne otomanske vlasti.

Na zboru starješina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović Karađorđe.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mjestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo cijelu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovjekovne države.

Sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić   dogovorili  su sinhronizovani vatromet koji će biti upriličen u večernjim časovima, u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Sinhronizovani vatromet počeće u 20 sati 32 minuta i 11 sekundi, prenosi RTRS,

Takođe, Palata Republike će u večernjim časovima biti osvetljena u bojama zastave Srbije.

Vučić uručuje odlikovanja

Predsjednik Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija" u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obilježen polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava.

Vojska Srbije organizovaće ceremonije polaganja vijenaca u Kruševcu kod Spomenika kosovskim junacima, u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika, u Leskovcu kod Spomenika Narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, kao i u Gornjem Milanovcu kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću, u Vranju kod Bareljefa voždu Karađorđu, i u Požarevcu kod Spomen-obilježja „Miloš Obrenović“, javljaju Agencije.

Juče je sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u 16 časova izvršena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obilježavanja Dana državnosti uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

Povodom Dana državnosti brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su  izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    23h 17m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    13h 37m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 50m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    2h 44m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    17h 41m
    0