Средњошколци промовисали публикацију о егзодусу сарајевских Срба (ФОТО)

28.03.2024. 19:50
0
ИЗВОР: katera.news

Ученици Средње школе „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву вечерас су у амфитеатру школе уприличили промоцију публикације "Реци ћаћи да тражи камион".

У публикацији су сабране приче различитих аутора о егзодусу сарајевских Срба, које представљају свједочанство о страшном, историјском тренутку који је задесио Србе у Сарајеву.

На промоцији су говорити проф. др Саша Кнежевић, мср Душан Пејић, мср Лазар Шкобо и Филип Матић, а у програму су учествовати и гуслар Стефан Гавриловић те пјесник Огњен Кандић.

Професор на Филозофском факултету у Палама и уредник публикације Саша Кнежевић цитирао је Бојана Вегару, по чијој причи је публикација и добила име.

- Кад сам почео да пишем причу о рату једино што ми је било важно је да то дјеца једног дана читају као истину – цитирао је Кнежевић, истичући да је то суштина вечерашње промоције.

Један од аутора приче из ове публикације Филип Матић рекао је да се у њој налази неколико текстова који говоре о личним причама и судбинама аутора.

Он је истакао да његов рукопис говори о периоду након егзодуса и животу који је дошао након ратних страхота.

- Рођен сам 1997. године у Касиндолу умјесто на Грбавици или Илиџи, одакле су моји родитељи. Живјели смо у избјеглишту, у колективним смјештајима, као подстанари, од Бијељине до Сокоца, док се 2003. године нисмо вратили у тадашње Српско, а данас Источно Сарајево – рекао је Матић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Лазар Шкобо, професор историје у Средњој школи „28. јуни“, навео је да је егзодус један од најтрагичнијих и најважнијих догађаја у модерној историји Срба.

Шкобо је навео да ће текстовима из ове публикације, која су директно свједочанство учесника егзодуса, на најбољи начин ученицима дочарати најпотреснији историјски тренутак који је задесио Србе у Сарајеву.

Катарина Симић, ученица првог разреда, навела је да јој је драго што учествује у програму, те да је важно његовати културу сјећања.

Према њеним ријечима, овакве манифестације су прилика да се омладина присјети своје историје, коријена и ода почаст страдалницима.

Млади гуслар Стефан Гавриловић, ученик првог разреда, рекао је да ће се публици представити дирљивом пјесмом „Мрвог сина не оставља мајка“ која је настала за вријеме егзодуса сарајевских Срба.

- Пјесма говори о егзодусу 120.000 Срба из сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Рајловац и Вогошћа, који су након Дејтона морали напустити своја огњишта. Колика је размјера ове трагедије говори и чињеница да су са собом понијели и посмртне остатке најмилијих – рекао је он.

Како истиче, одрастао је у породици у којој се његује српска култура и чува традиција.

- Дјед ме научио да гуслам. Настојим да од заборава сачувам нашу традицију и културно-историјског наслијеђе јер је то важно. Гусле, слава и коло чине српску традицију и културу – рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 59m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 48m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 25m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 30m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 58m
    0