Средњошколци промовисали публикацију о егзодусу сарајевских Срба (ФОТО)

28.03.2024. 19:50
0
ИЗВОР: katera.news

Ученици Средње школе „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву вечерас су у амфитеатру школе уприличили промоцију публикације "Реци ћаћи да тражи камион".

У публикацији су сабране приче различитих аутора о егзодусу сарајевских Срба, које представљају свједочанство о страшном, историјском тренутку који је задесио Србе у Сарајеву.

На промоцији су говорити проф. др Саша Кнежевић, мср Душан Пејић, мср Лазар Шкобо и Филип Матић, а у програму су учествовати и гуслар Стефан Гавриловић те пјесник Огњен Кандић.

Професор на Филозофском факултету у Палама и уредник публикације Саша Кнежевић цитирао је Бојана Вегару, по чијој причи је публикација и добила име.

- Кад сам почео да пишем причу о рату једино што ми је било важно је да то дјеца једног дана читају као истину – цитирао је Кнежевић, истичући да је то суштина вечерашње промоције.

Један од аутора приче из ове публикације Филип Матић рекао је да се у њој налази неколико текстова који говоре о личним причама и судбинама аутора.

Он је истакао да његов рукопис говори о периоду након егзодуса и животу који је дошао након ратних страхота.

- Рођен сам 1997. године у Касиндолу умјесто на Грбавици или Илиџи, одакле су моји родитељи. Живјели смо у избјеглишту, у колективним смјештајима, као подстанари, од Бијељине до Сокоца, док се 2003. године нисмо вратили у тадашње Српско, а данас Источно Сарајево – рекао је Матић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Лазар Шкобо, професор историје у Средњој школи „28. јуни“, навео је да је егзодус један од најтрагичнијих и најважнијих догађаја у модерној историји Срба.

Шкобо је навео да ће текстовима из ове публикације, која су директно свједочанство учесника егзодуса, на најбољи начин ученицима дочарати најпотреснији историјски тренутак који је задесио Србе у Сарајеву.

Катарина Симић, ученица првог разреда, навела је да јој је драго што учествује у програму, те да је важно његовати културу сјећања.

Према њеним ријечима, овакве манифестације су прилика да се омладина присјети своје историје, коријена и ода почаст страдалницима.

Млади гуслар Стефан Гавриловић, ученик првог разреда, рекао је да ће се публици представити дирљивом пјесмом „Мрвог сина не оставља мајка“ која је настала за вријеме егзодуса сарајевских Срба.

- Пјесма говори о егзодусу 120.000 Срба из сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Рајловац и Вогошћа, који су након Дејтона морали напустити своја огњишта. Колика је размјера ове трагедије говори и чињеница да су са собом понијели и посмртне остатке најмилијих – рекао је он.

Како истиче, одрастао је у породици у којој се његује српска култура и чува традиција.

- Дјед ме научио да гуслам. Настојим да од заборава сачувам нашу традицију и културно-историјског наслијеђе јер је то важно. Гусле, слава и коло чине српску традицију и културу – рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сарајева (ФОТО) Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сара...
Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“ Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
  23h 43m
  13
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  9h 28m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 24m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  12h 52m
  12
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 8m
  0