Сретанки Пелемиш из Пала потребна помоћ у лијечењу (ВИДЕО)

13.07.2020. 19:11
7
ИЗВОР: Катера

Сретанки Пелемиш из Пала прије двије деценије је откривена мултипласклероза и годинама уназад њено стање се све више погоршава, па јој је сада потребна јача и боља њега и помоћ, за коју сама не може да се избори.

Она данас живи прикована за кревет, без могућности да себи обезбједи боље услове за живот, а након смрти њених родитеља, сва брига је пала на њеног тринаестогодишњег сина који живи у Бањалуци са оцем.

Сретанка каже да тренутно не осјећа никакве тегобе у тијелу, али јој је највећи проблем задала појава спазама у ногама, због којег не може да се креће и не може самостално радити вјежбе.

Њен једини излазак из кревета, али уз доста напора, јесте када мора да иде у тоалет.

- Прошле године сам остала без родитеља, мајка је умрла, отац се разболио и он је преминуо, па сам тако изгубила и тај ослонац и подршку - каже Сретанка.

Њен тринаестогодишњи син Томислав каже да о мајци води рачуна колико може, али још увијек није довољно физички јак како би јој пружио довољну његу и помоћ.

- Дајем јој да једе и да пије, све што јој треба ја јој помажем. Веома ми је тешко, раније сам се играо са својим другарима, а сад морам да јој помажем и дајем све од себе - каже Томислав.

Сретанка тренутно прима пензију и надокнаду за туђу његу и помоћ у укупном износу од око 370 КМ мјесечно. Тај износ јој, како каже, није довољан да покрије основне животне трошкове, а камоли да плати боравак у установи у којој би имала његу, што је за њу једини излаз из ове ситуације.

Она каже да се раније обраћала надлежним институцијама попут Центра за социјални рад, те писала предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Српске Радовану Вишковићу да јој помогну, али дугорочног рјешења од надлежних за сада нема.

- Ја бих молио госпођу Жељку Цвијановић и господина Радована Вишковића да нам помогну и да смјестимо моју мајку у дом, јер јој је то веома потребно - додаје Томислав.

Сретанка Пелемиш има 46 година и након смрти оба родитеља остала је сама. Већи дио времена проводи лежећи у кревету, а боравак јој је лакши када је посјети тринаестогодишњи син Томислав, који иначе живи у Бањалуци са оцем.

Надамо се да ће надлежне институције изнаћи рјешење које ће Сретанки омогућити да обезбједи финансијска средства за одлазак у установу, у којој се лијече и бораве особе са инвалидитетом.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Irina 20.07.2020. 15:54
    Kako mozemo donirati?
  • Generic placeholder image
    Rada 15.07.2020. 12:25
    Ovo je zaista žalosno
  • Generic placeholder image
    Nena 14.07.2020. 13:17
    Mnogo mi je žao Sretanke.Nadam se da će se naći rješenje za njene probleme!
  • Generic placeholder image
    Ole 13.07.2020. 22:14
    Svima se nama jadnima ovako piše,uništiti sve pa po narodu opleti. Neće biti ni turista kod nas,eto i Djokovic nas masio i prošao,nije ni otišao na Jahorinu. Isprepadase narod i ubiše u pojam o nekoj tamo gluposti
  • Generic placeholder image
    Marko 13.07.2020. 22:10
    Nema vama opstanka na Palama,ni pobjede,pa cigo da,je na,vlasti visw bi dao narodu,jer i on zna kako je,kad se nema. A vi ni duše nemate. Hajdeee Jugovicu,pokaži se na djelu,mani se korone i kaznjavanja ljudi,zbog maske😈😈😈
  • Generic placeholder image
    Pale 13.07.2020. 22:06
    Gdje ste sad političari,da vas neprozivam poimenično,vama je bitna para od korone. Maske,rukavice,pokretne bolnice,sredstva za dezinfekciju i jos mnogo toga
  • Generic placeholder image
    Simo 13.07.2020. 22:03
    Gledaj tuge i žalosti,majko Božja. Je.... v.. korona!!!!!!!! Gdje su političari sad sa parama i donacijama da ženi pomognu,sram vas bilo. A vi se tamo udarate sa hiljadama i milionima maraka za,nekakve pokretne bolnice,fuj sramota i stid
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 14m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 29m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 47m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 39m
    0