Sretanki Pelemiš iz Pala potrebna pomoć u liječenju (VIDEO)

13.07.2020. 19:11
7
IZVOR: Katera

Sretanki Pelemiš iz Pala prije dvije decenije je otkrivena multiplaskleroza i godinama unazad njeno stanje se sve više pogoršava, pa joj je sada potrebna jača i bolja njega i pomoć, za koju sama ne može da se izbori.

Ona danas živi prikovana za krevet, bez mogućnosti da sebi obezbjedi bolje uslove za život, a nakon smrti njenih roditelja, sva briga je pala na njenog trinaestogodišnjeg sina koji živi u Banjaluci sa ocem.

Sretanka kaže da trenutno ne osjeća nikakve tegobe u tijelu, ali joj je najveći problem zadala pojava spazama u nogama, zbog kojeg ne može da se kreće i ne može samostalno raditi vježbe.

Njen jedini izlazak iz kreveta, ali uz dosta napora, jeste kada mora da ide u toalet.

- Prošle godine sam ostala bez roditelja, majka je umrla, otac se razbolio i on je preminuo, pa sam tako izgubila i taj oslonac i podršku - kaže Sretanka.

Njen trinaestogodišnji sin Tomislav kaže da o majci vodi računa koliko može, ali još uvijek nije dovoljno fizički jak kako bi joj pružio dovoljnu njegu i pomoć.

- Dajem joj da jede i da pije, sve što joj treba ja joj pomažem. Veoma mi je teško, ranije sam se igrao sa svojim drugarima, a sad moram da joj pomažem i dajem sve od sebe - kaže Tomislav.

Sretanka trenutno prima penziju i nadoknadu za tuđu njegu i pomoć u ukupnom iznosu od oko 370 KM mjesečno. Taj iznos joj, kako kaže, nije dovoljan da pokrije osnovne životne troškove, a kamoli da plati boravak u ustanovi u kojoj bi imala njegu, što je za nju jedini izlaz iz ove situacije.

Ona kaže da se ranije obraćala nadležnim institucijama poput Centra za socijalni rad, te pisala predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću da joj pomognu, ali dugoročnog rješenja od nadležnih za sada nema.

- Ja bih molio gospođu Željku Cvijanović i gospodina Radovana Viškovića da nam pomognu i da smjestimo moju majku u dom, jer joj je to veoma potrebno - dodaje Tomislav.

Sretanka Pelemiš ima 46 godina i nakon smrti oba roditelja ostala je sama. Veći dio vremena provodi ležeći u krevetu, a boravak joj je lakši kada je posjeti trinaestogodišnji sin Tomislav, koji inače živi u Banjaluci sa ocem.

Nadamo se da će nadležne institucije iznaći rješenje koje će Sretanki omogućiti da obezbjedi finansijska sredstva za odlazak u ustanovu, u kojoj se liječe i borave osobe sa invaliditetom.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Irina 20.07.2020. 15:54
    Kako mozemo donirati?
  • Generic placeholder image
    Rada 15.07.2020. 12:25
    Ovo je zaista žalosno
  • Generic placeholder image
    Nena 14.07.2020. 13:17
    Mnogo mi je žao Sretanke.Nadam se da će se naći rješenje za njene probleme!
  • Generic placeholder image
    Ole 13.07.2020. 22:14
    Svima se nama jadnima ovako piše,uništiti sve pa po narodu opleti. Neće biti ni turista kod nas,eto i Djokovic nas masio i prošao,nije ni otišao na Jahorinu. Isprepadase narod i ubiše u pojam o nekoj tamo gluposti
  • Generic placeholder image
    Marko 13.07.2020. 22:10
    Nema vama opstanka na Palama,ni pobjede,pa cigo da,je na,vlasti visw bi dao narodu,jer i on zna kako je,kad se nema. A vi ni duše nemate. Hajdeee Jugovicu,pokaži se na djelu,mani se korone i kaznjavanja ljudi,zbog maske😈😈😈
  • Generic placeholder image
    Pale 13.07.2020. 22:06
    Gdje ste sad političari,da vas neprozivam poimenično,vama je bitna para od korone. Maske,rukavice,pokretne bolnice,sredstva za dezinfekciju i jos mnogo toga
  • Generic placeholder image
    Simo 13.07.2020. 22:03
    Gledaj tuge i žalosti,majko Božja. Je.... v.. korona!!!!!!!! Gdje su političari sad sa parama i donacijama da ženi pomognu,sram vas bilo. A vi se tamo udarate sa hiljadama i milionima maraka za,nekakve pokretne bolnice,fuj sramota i stid
Povezane vijesti
Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    20m
    0
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    22h 45m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    19h 17m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    11h 48m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    13h 38m
    3