Српкиња напустила посао па с мужем и кћерком плови око свијета (ВИДЕО)

24.02.2020. 10:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Суботичанка Данијела Алаџић и Француз Марвин Нош су након рођења кћерке Таре, крајем 2019. године, одлучили да потпуно промијене свој дотадашњи живот – распродали су све што су имали у Француској, преселили се на брод и данас плове око свијета.

Њихов животни пројекат зове се "Nomad Citizen Sailing" и представља идеју да је могуће бити слободан, не везивати се за једно мјесто, него живјети било гдје у свијету и радити од тамо, пише Радио Слободна Европа.

Овакву одлуку су донијели зато што су, како кажу, у Француској радили много, били су веома заузети, а њихове двије плате, осим за плаћање рачуна, нису биле довољне за живот. Због обавеза током дана нису проводили довољно времена са Таром што их је навело да започну другачији живот.

Данијела је студирала у Сегедину (Мађарска), након чега се преселила у Монпеље, у Француску гдје је радила као зубарка. Говори српски, мађарски, енглески и француски језик.

-Тара је почела да иде у обданиште када је имала три месеца, зато што жене имају породиљско само два месеца, што значи да сам одмах морала да се вратим на посао. Била је у обданишту од 9 до 18 сати. Схватили смо да уопште не видимо наше дете, да га неко други одгаја. Некако је она извор наше одлуке. То смо урадили да би проводили више времена заједно са њом- казала је Данијела.

Према њеним ријечима, Тара је срећно дијете, а путовања су у потпуности прилагођена њеним потребама.

-Ја имам осећај да је она срећна зато што проводи време с нама и ми јако пазимо да све то буде прилагођено њој. Чим видимо да нешто није у реду, променимо планове како би то њој одговарало. Њена исхрана је остала непромењена, а уписаћемо је и у неко приватно обданиште, чим будемо више времена проводили на једном месту, да би била са другарима- испричала је Данијела.

Како је рекла, њихови пријатељи су били веома изненађени оваквом одлуком.

-Сви наши пријатељи су били страшно уплашени како ће то у ствари да изгледа и мислим да нико не може да замисли никакав живот изван овог који познајемо, који је само мали део оног што може да се оствари и што постоји. Рекла сам три месеца или пар година, али сада се никад не бих вратила назад у онај стари живот. Ако нам се неко место свиђа, остаћемо дуже, али сигурно нећемо провести цео живот на броду- прича Данијела.

Како је рекла, покренули су пројекат са Yоутубе филмовима о њиховом животу на броду и путовању око свијета што је постао њен посао, да снима и монтира филмове које једном недјељно објављују на свом каналу.

-То ми се јако свиђа и желимо да покажемо да је могуће, да не треба чекати сутра, да ако неко нешто жели, треба да уради данас. Желели би да мотивишемо људе да стварно направе од живота оно што би желели да буду и да имају живот какав замишљају, а не да чекају да се нешто деси или да траже изговоре- објашњава она.

Марвин је одувијек желио да живи на броду, јер је радио у морнарици у Француској и добро је припремљен за пловидбу. Тренутно ради свој посао преко интернета, на даљину. Он је описао да им је раније било тијесно у њиховим старим животима.

-Кад је Тара рођена, видјели смо да није могуће наставити такав живот, јако пуно радити да би неко други одгајао твоје дијете, пуно радити да би само платио рачуне без неког живљења. Запитали смо се да ли ћемо да живимо за посао или ћемо да радимо да живимо- казао је Марвин.

Како је рекао, не желе да чекају на пензију или на годишњи одмор, него да живе онако како сматрају да је исправно.

-Почели смо да размишљамо како то можемо да уклопимо у неки живот гдје ћемо да трошимо мање пара, зато што нећемо имати приход, да производимо своју струју, да имамо машину која прави слатку воду од слане воде, да на нашем броду имамо наш мали систем на ком смо сами себи довољни – да не зависимо ни од чега. Изабрали смо брод јер желимо што мање да загађујемо планету, зато што је то једино што имамо на свијету- сматра Марвин.

Његова жеља је да што већем броју људи покажу на који начин могу да живе, да брину о свом здрављу, да се баве спортом и здравим начином исхране. Они су из Француске отпловили до Шпаније, а наредне двије недјеље ће провести у Данијелином родном граду, у Суботици на крајњем сјеверу Србије.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Слога кућу гради - 14 чланова породице Сушић срећни под истим кровом (ВИДЕО) Слога кућу гради - 14 чланова породице Сушић срећни под истим кровом (ВИДЕО)
Млада Српкиња на Форбес листи: Врхунска научница се бори против проблема неплодности Млада Српкиња на Форбес листи: Врхунска научница се бори против проблема неплодности
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 40m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 21m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 44m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 28m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    12h 55m
    0