Српска ће за америчке лобисте издвајати 780 000 долара

05.02.2021. 21:41
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Република Српска годишње издваја 780 000 долара америчкој агенцији за лобирање МекГинис Лохриџ, наводи се у уговору који је доступан на страници Министарства правде САД, односно њиховог Одјељења за регистрацију страних агената (ФАРА).

У уговору, који је насловљен на Златана Клокића, министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, наводи се да ће ова америчка агенција савјетовати и представљати Републику Српску, као и савјетовати изабране представнике у вези са међународним правним и политичким питањима по захтјеву Владе РС, с времена на вријеме.

Како је пренијела регионална Н1 телевизија, МекГинис Лохриџ ће Влади Републике Српске помагати, између осталог, у вези са законским правима и обавезама Републике Српске према примјењивом међународном праву, укључујући Дејтонски мировни споразум и друге међународне споразуме у којима је БиХ странка, попут Европске конвенције о људским правима.

Осим тога, агенција ће помагати и око права и обавеза Републике Српске и БиХ у односу на Канцеларију високог представника (ОХР), Савјета за спроводјење мира (ПИК), Савјета безбједности и УН, ОЕБС, ЕУ, Савјета Европе и у односима с међународном заједницом.

Ту су и правна питања у вези са усклађивањем институција и закона Републике Српске и БиХ са уставним оквиром БиХ према Дејтонском мировном споразуму, као и правна питања у вези са усклађивањем институција и закона Републике Српске и БиХ са европским стандардима у вези са приступањем ЕУ.

Уговор не укључује заступање Републике Српске или било ког њеног званичника у питањима која укључују припрему или водјење парнице пред судовима или арбитражним судовима унутар или без Босне и Херцеговине.

Свако заступање које укључује парницу договара се посебно.

У претходним уговорима који су доступни код ФАРА Република Српска је у 2019. години до априла 2020. године мјесечно плаћала 80 000 америчких долара, а од априла 2020. године 60 000 месечно.

Сада ће мјесечно плаћати 65.000 долара.

У периоду од августа 2011. до фебруара 2015. године РС је имала уговор за лобирање са америчком агенцијом Мирмајдон Груп ЛЛЦ.

Према доступним документима, та агенција је за четири године, од 2011. до 2015. године од РС за своје услуге наплатила 2 807 000 америчких долара.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 41m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 45m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 38m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 29m
    0