Српска изразито неразвијене општине почастила са три марке

14.11.2019. 18:30
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске је донијела одлуку да изразито неразвијене општине, тачније њих 19 помогне са по хиљаду марака како би “ојачала” њихове капацитете.

Слика

Овај новац је намјењен за набавку материјално-техничке опреме. Ако се погледају актуелне цијене за ту суму ће моћи да купе рачунар са пристојном конфигурацијом и штампач.

Проста рачуница показује како за -јачање матичних служби и побољшање јавних услуга за грађане- ове локалне заједнице имају 2,7 КМ  дневно.

Иако је у питању скроман износ, из Владе поручују како се средства морају трошити одговорно и у складу са њховом намјеном.

-Задужују се општине да средства користе за ову намјену и да извјештај о реализацији утрошених средстава доставе Министарству управе и локалне самоуправе- стоји у одлуци Владе РС објављеној у Службеном гласнику Републике Српске.

Мизерну помоћ у укупном износу од 19.000 марака на једнаке дијелове подијелиће Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Занимљиво је да власт у Српској не штеди на куповини авиона, хеликоптера и опремању својих вила док се са друге стране неразвијене општине “јачају” са износом нешто већим од просјечне плате.

Примјера ради, само је за тајно опремање виле на Јахорини а која је у непосредној близини неких од горе побројаних општина у прошлој години уложено преко милион марака.

Када је ова година у питању само за куповину летјелица ће бити уложено преко 70 милиона марака, што је на нивоу годишњег буџета Фонда за дјечију заштиту.

Љубо Петровић, начелник општине Осмаци, каже за CAPITAL како су у питању веома скромна средства.

-Мали је то ресурс да би могло на било који начин да се помогне грађанима. Превише је то скромно да би се нешто урадило- казао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 54m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 31m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 36m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 45m
    0